Επισκέπτες σελίδας:

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μανταρίνι... ένα πολύτιμο φρούτο!

Μπορεί το μανταρίνι να παραμένει στη σκιά του πορτοκαλιού, είναι όμως ένα από τα πιο πολύτιμα φρούτα, καθώς μειώνει...
σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθούμε από πολλές σοβαρές παθήσεις.


H μανταρινιά φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα και πρόκειται για ένα δέντρο αειθαλές, ευαίσθητο στο κρύο αλλά αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία.
Οι περισσότερες ποικιλίες μανταρινιών προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλα εσπεριδοειδή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα αρωματικά μανταρίνια tangor, που προκύπτουν από τη διασταύρωση με πορτοκάλι, και τα rangpur, που είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους με λεμόνι. Η ποικιλία πάντως που μονοπωλεί την προτίμηση των περισσότερων είναι οι κλημεντίνες, ενώ αρκετά δημοφιλής είναι και η ποικιλία satsuma.


Θρεπτική αξία
Το μανταρίνι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο και καροτινοειδή, ενώ λίγοι γνωρίζουν πως έχει ηρεμιστική δράση χάρη στα άλατα βρωμίου που περιέχει.
O φλοιός του θεωρείται ότι διευκολύνει την πέψη. Η αποξηραμένη φλούδα του μανταρινιού χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ και η κλασική ιατρική δείχνει πως αναγνωρίζει την αξία του, αφού, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,
η κατανάλωση μανταρινιού ενδέχεται να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθούμε από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη.


http://tsekouratoi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: