Επισκέπτες σελίδας:

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αν, Κίπλινγκ

Αν μπορείς να κρατάς τα λογικά σου όταν όλοι γύρω σου τα έχουν χάσει
και το δικό τους φταίξιμο, το ρίχνουν σε σένα.
Αν μπορείς να εμπιστευθείς τον εαυτό σου όταν όλοι οι άλλοι αμφιβάλλουν για σένα,
αλλά ταυτόχρονα εσύ μπορείς και συγχωρείς, την αμφιβολία τους.
Αν μπορείς να περιμένεις και να μην σε κουράζει η αναμονή ακόμη κι όταν λένε ψέματα για σένα εσύ να μην ανακατεύεσαι με τα ψέματα, ή όταν σε μισούν να μην αφήνεις να περάσει το μίσος και σ’ όλα αυτά, να μην δείχνεις υπερβολικά καλός ούτε τον έξυπνο να κάνεις.

Αν μπορείς να ονειρεύεσαι αλλά να μην κάνεις αφέντη σου τα όνειρα.
Αν μπορείς να σκέφτεσαι αλλά να μην κάνεις στόχους τις σκέψεις σου.
Αν συναντήσεις το Θρίαμβο και την Καταστροφή κι εσύ μπορέσεις να φερθείς στους δύο απατεώνες με τον ίδιο τρόπο.
Αν μπορείς ν’ αντέξεις την αλήθεια των λόγων σου διαστρεβλωμένη από απατεώνες που τους κάνουν παγίδα για χαζούς, ή να βλέπεις σε όσα έδωσες τη ζωή σου σπασμένα, κι εσύ να σκύψεις να τα ξαναχτίσεις με φθαρμένα εργαλεία.

Αν μπορείς να κάνεις ένα σωρό όλα σου τα κέρδη και να τα ρισκάρεις μ’ ένα «κορόνα- γράμματα» και να τα χάσεις και να ξαναρχίσεις πάλι απ’ την αρχή αλλά και να μην πεις μία λέξη για όλα αυτά που έχασες.
Αν μπορείς να υποτάξεις στη καρδιά, το θάρρος και τα νεύρα σου να σε υπηρετούν και πολύ μετά, αφότου έχουν φύγει, και έτσι να κρατιούνται, όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο μέσα σου εκτός από τη θέλησή σου που τους λέει: «κρατηθείτε».

Αν μπορείς να μιλάς με το πλήθος και να κρατάς την αρετή σου η να περπατάς με βασιλιάδες χωρίς να χάνεις την ταπεινή επαφή σου.
Αν ούτε οι εχθροί ούτε οι αγαπημένοι σου φίλοι μπορούν να σε πονέσουν.
Αν όλοι μετράνε για σένα, αλλά κανένας πιο πολύ απ’ όσο πρέπει.
Αν μπορείς να γεμίσεις το άτεγκτο λεπτό με τρέξιμο που αξίζει εξήντα δευτερόλεπτα.
Δικιά σου είναι η Γη και ότι έχει επάνω της. Και (το σημαντικότερο) θα γίνεις άντρας γιε μου.

-Κίπλινγκ-





Ο Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (30 Δεκεμβρίου 1865 - 18 Ιανουαρίου 1936) ήταν Βρετανός συγγραφέας και ποιητής. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το Βιβλίο της ζούγκλας (1894), το μυθιστόρημα Κιμ (1901) και το ποίημα "Αν..." (1895). Το 1907, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ήταν ο πρώτος αγγλόφωνος συγγραφέας που κέρδιζε το βραβείο αυτό και μέχρι σήμερα αποτελεί το νεαρότερο κάτοχο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: