Επισκέπτες σελίδας:

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Οι προτάσεις μου για τα Γιάννενα!

Προτάσεις με μικρό κόστος αλλά μεγάλο βαθμό βελτίωσηςτης καθημερινότητας!!!

Ο πολιτισμός σε μια κοινωνία μεταδίδεται, από την συμπεριφορά και τον σεβασμό που δείχνουμε στο συνάνθρωπό μας και φυσικά στα ζώα και στη φύση. Είναι απλές αρχές που τις έχουμε ξεχάσει. Σας τις υπενθυμίζω και σας λέω πως όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να διδαχθούμε και έχουμε μέσα μας καλοσύνη.
Παραθέτω τις πρώτες ιδέες και προτάσεις που θέλω να δω στην πόλη μου… Θεωρόντας πως τα Γιάννενα έχουν αξίες που πρέπει να αναδείξουμε!

Οι εξής πιστεύω πως θα πρέπει να είναι οι αξίες για μια πολιτισμένη κοινωνία:

- Αρωγή σε πολίτες που έχουν ανάγκη. (Εξασφάλιση τροφής, στέγης, υγείας)
- Προστασία του περιβάλλοντος. (Ανακύκλωση, μείωση μόλυνσης της ατμόσφαιρας)
- Φροντίδα στα ζώα. (Ταΐστρες και ποτίστρες σε δημόσιους χώρους)
- Επιστροφή στις πλατείες. (Και στις γειτονιές)
- Τουρισμός. (Καθένας στον τομέα που μπορεί να αποδώσει καλύτερα)
- Κοντά στους νέους. (Μαθητές, φοιτητές, ανέργους)



Α. Αρωγή στους πολίτες
Το μεγάλο μου στοίχημα είναι να μην υπάρχουν πολίτες που πεινάνε και δεν έχουν ένα κρεβάτι να κοιμηθούν.  Προτείνω τη διαμόρφωση «ξενοδοχείου» για αστέγους … στο οποίο θα ζούνε και θα εργάζονται! Αυτό θα μπορούσε να γίνει στο χώρο του ΚΕΚΩΠ, στη λιμνοπούλα, όπου υπάρχει υπνωτήριο για τους αστέγους (όμως για συγκεκριμένες ώρες).
Η συγκεκριμένη πρόταση έχει ως εξής, δημιουργία του ξενοδοχείου ώστε να κοιμούνται οι άστεγοι και να δουλεύουν σ’ αυτό, καθαρίζοντας το, μαγειρεύοντας το φαγητό τους και τη δημιουργία κήπου ώστε να καλλιεργούν τα απαραίτητα μέχρι να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία.

Επίσης, στα πλαίσια της κοινωνικής αρωγής θα μπορούσαμε να παίζουμε με διάφορους καλλιτέχνες  Μουσική σε ασυνήθιστα μέρη, πραγματοποιώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψεις σε ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία,  άσυλα αστέγων και ορφανοτροφεία.
Αυτή η ιδέα θα βοηθήσει να βγουν στην επιφάνεια τρία πράγματα που είναι σημαντικά:
1. Θα δώσει στους μουσικούς χώρο έκφρασης του μουσικού ταλέντου.
2. Θα δώσει μουσική ευχαρίστητση σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να πάνε σε συναυλίες από μόνοι τους.
3. Θα δώσει στους καλλιτέχνες την εμπειρία πάνω στην διοργάνωση συναυλιών.

Β. Οι φίλοι μας τα ζώα!
Τι κάνουμε γι αυτά…  Δεν έχουμε την υποχρέωση να έχουμε κάποιο ζώο στο σπίτι μας… ούτε να το ταΐζουμε… αλλά δεν έχουμε και το δικαίωμα σε καμία περίπτωση να βλάπτουμε τα υπέροχα πλασματάκια.

Γι αυτό προτείνω: να τοποθετήσουμε ταΐστρες και ποτίστρες σε δημόσιους χώρους ώστε να μπορούν τα αδέσποτα ζώα να τρώνε και να πίνουν νερό. Να σας αναφέρω ενδεικτικά πως το κόστος μιας ταίστρας είναι 20 με 30 ευρώ!

Γ. Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων
Η εικόνα της κεντρικής πλατείας, θυμίζει περισσότερο ταράτσα πολυκατοικίας παρά πλατεία ευρωπαϊκής  πόλης. Με λίγα χρήματα και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της, μπορεί να γίνει μία όμορφη πλατεία όπου θα γίνει και πάλι σημείο αναφοράς και συναντήσεως των πολιτών.
1. Σιντριβάνι
Δημιουργία ενός νέου σιντριβανιού ή προσθήκη στο ήδη υπάρχον μιας γιγάντιας «βρύσης».
2. Παγκάκια
Καλλιτεχνική παρέμβαση στο μουντό σκηνικό της πλατείας, με τη δημιουργία ενός
εικαστικού δέντρου (ή περισσοτέρων) το οποίο θα χρησιμοποιείτε σαν παγκάκι.
3. Πλακόστρωτο
Χρωματιστό ψηφιδωτό αντί για πλακάκια ταράτσας.
4. Ανδριάντας
Δημιουργία του ανδριάντα ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ, με σύγχρονη αρχιτεκτονική και αισθητική ώστε να είναι το σήμα κατατεθέν της πλατείας, όπου θα μπορούν φωτογραφίζονται οι επισκέπτες και να διαφημίζουν την πόλη.
5. Παρατηρητήριο
«Αμφιθεατρικά πέτρινα καθίσματα» με δύο (ή τρία) διαζώματα, για να κάθονται οι πολίτες και οι επισκέπτες και να αγναντεύουν τη λίμνη και το Μιτσικέλι.
Προτάσεις με μικρό κόστος και με μεγάλο βαθμό βελτίωσης της αισθητικής της πλατείας μας.


Δ. Πράσινη πλατεία (Πλατεία Χατζή)
1. Δημιουργία ενός  μνημείου (γιγάντιο ποδήλατο)στην Πλατεία Χατζή
2. Πράσινο και παιδική χαρά.
3. Παγκάκια σε σχήμα ανοιχτού βιβλίου με αποφθέγματα Γιαννιωτών ποιητών – συγγραφέων.
4. Κήπος κρεμαστός.


Ε. Κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης
Σε πλατείες σε όλη την έκταση του Δήμου, στα οποία συλλέγονται ξεχωριστά πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, μεταλλικοί περιέκτες, χάρτινες συσκευασίες και ειδικά απορρίμματα όπως κινητά τηλέφωνα και μπαταρίες. Με την ανακύκλωση των απορριμμάτων τους στο σύστημα αυτό οι πολίτες κερδίζουν εισιτήρια για παραστάσεις και συναυλίες του πνευματικού κέντρου, είτε κάνουν δωρεά το χρηματικό ποσό υπέρ κοινωνικών σκοπών.

Ενημέρωση στα σχολεία και σε φορείς για την ανακύκλωση…
-Ξέρουμε ποια είδη ανακυκλώνονται;  -Που πηγαίνουν τα είδη ανακύκλωσης μετά από τους κάδους;
Αυτά τα κενά θέλω να καλύψουμε!

ΣΤ. Μικρές ενέσεις τόνωσης στο κυκλοφοριακό χάος τις ώρες αιχμής.
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλάνο βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να υπάρχει πιο συχνή κυκλοφορία των μέσων και μείωση των τιμών, ώστε να είναι προσιτή για όλους και σε όλα τα σημεία του δήμου ώστε να μειωθεί η χρήση του αυτοκινήτου.
Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με την μείωση των τιμών στα parking της πόλης. Από τα 3€ που κοστίζει σήμερα να πέσει στα 2€ και για αυτούς που το χρησιμοποιούν όλες τις εργάσιμες μέρες του μήνα να γίνεται μια έκπτωση. Επίσης, αν συνδυάσουμε και κάποιες ημέρες την χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις μας, θα κάνουμε βήμα ώστε να γίνουν τα Γιάννενα πιο βιώσιμη πόλη και η ζωή μας πιο ευχάριστη!

Ζ. Save water!
Σε συνδυασμό με την μείωση της τιμής του νερού (στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ), ιδιαίτερα χρήσιμη είναι και η χρήση μειωτήρων νερού.
Οι μειωτήρες ροής τοποθετούνται επάνω στην βρύση, είναι πρακτικά αφανείς, ενώ παράλληλα προσφέρουν εξοικονόμηση περίπου 40%.
Οι εξοικονομητές νερού γενικά, απαιτούν μια ελάχιστη πίεση 2,5 bar και δεν λειτουργούν σε εγκαταστάσεις χωρίς πίεση (π.χ. ροή βαρύτητας από ντεπόζιτο σε ταράτσα)

Αυτό το χρήσιμο εναλλακτικό εξοικονομητικό εξάρτημα, προσφέρεται σε 2 επίπεδα εξοικονόμησης, ώστε να μπορεί να επιλεγεί το ιδανικό ανάλογα με την πίεση στο δίκτυό σας. (Το 1414 είναι κατάλληλο για πιέσεις από 3,5 bar και άνω)

Η. Τουρισμός
Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα μπορούμε να αναδείξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό…
Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί τμήμα των ειδικών μορφών τουρισμού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη ενός ειδικού κινήτρου στη ζήτηση και από την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης ειδικής υποδομής (προσφοράς). Με τον εναλλακτικό τουρισμό (alternative tourism), οι άνθρωποι αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών, ο οποίος συνδέεται με την προστασία της τοπικής κουλτούρας, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και με την αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών οργανωμένου μαζικού τουρισμού.

Έτσι πετυχαίνουμε:
προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
αποφυγή των κλασσικών τουριστικών προσφορών
διατήρηση των οικοσυστημάτων
αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία
στήριξη αγροτικών περιοχών και τέλος
επίλυση του προβλήματος του εποχιακού τουρισμού

Θ. e-πηρεσία παραπόνων
Ηλεκτρονική και τηλεφωνική υπηρεσία κατάθεσης «παραπόνων» για άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών! Καταγραφή και διεκπεραίωση των προβλημάτων του Δήμου!

Μερικά από τα προβλήματα:
1. Αντικατάσταση Λαμπτήρων
2. Αποκομιδή απορριμμάτων
3. Αποκατάσταση προβλημάτων οδοποιίας
4. Έλεγχος παράνομης στάθμευσης
5. Προβλήματα αποχέτευσης
6. Περισυλλογή αδέσποτων
7. Καθαρισμός δρόμων και πεζοδρομίων από κλαδιά
8. Καθαρισμός σχολείων

Ι. Διατηρητέα κτίρια
Θησαυρός ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας είναι για τα Γιάννενα τα διατηρητέα κτίρια στο κέντρο και στο παλιό κομμάτι της πόλης, που έχουν μείνει όρθια, αντιστεκόμενα στη φθορά του χρόνου, τις βόμβες των διάφορων πολέμων και φυσικά στην... επέλαση των εργολάβων!
Ωστόσο, η ιδιαίτερη αξία των περισσότερων από αυτά δεν αρκεί σήμερα για να εξασφαλίσει την επιβίωση των παλιών αυτών κτιρίων.
Με εξαίρεση λίγα διατηρητέα, που οι ιδιώτες ιδιοκτήτες τους ή οι φορείς στους οποίους ανήκουν έχουν φροντίσει για την συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίησή τους, τα περισσότερα κτίρια αυτού του είδους έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να αποτελούν μια θλιβερή εικόνα για τα σημερινά Γιάννινα.

Πρόταση για τα διατηρητέα
Τι μπορεί να γίνει για να σωθούν όσα διατηρητέα κινδυνεύουν σήμερα με κατάρρευση; Το κράτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά σε τόσες απαλλοτριώσεις, λέει ο κ. Πανταζής. Ο ίδιος ωστόσο έχει καταθέσει  μια σχετικά απλή στην εφαρμογή της πρόταση προς το Δήμο Ιωαννιτών. Να πολεοδομηθούν εκτάσεις που ανήκουν στο Δήμο και να προχωρήσει αυτός σε ανταλλαγή αυτών των ιδιοκτησιών του με όσους έχουν διατηρητέα κτίρια στην κατοχή τους. Έτσι τα διατηρητέα θα περάσουν στην κατοχή του Δήμου και θα  αξιοποιηθούν κατάλληλα.


Κ. Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια
ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Η μετάδοση θερμότητας πραγματοποιείται με δύο τρόπους:
α) Με αγωγή από το εσωτερικό προς την επιφάνεια
β) Με ρεύματα μεταφοράς, που περιορίζονται όμως στις ζώνες κοντά στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών, λόγω ηφαιστειακών και υδροθερμικών φαινομένων.
Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.


Τα περιβαλλοντικά οφέλη της γεωθερμίας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
Συνεχής παροχή ενέργειας, με υψηλό συντελεστή λειτουργίας (load factor), >90%.
Μικρό λειτουργικό κόστος, αν και το κόστος παγίων είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση και με τις συμβατικές μορφές ενέργειας.
Μικρή απαίτηση γης. * Μηδενικές ή μικρές εκπομπές αερίων στο περιβάλλον.
Συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Λευκής Βίβλου της Ε.Ε. και του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Αποτελεί τοπική μορφή ενέργειας, οικονομική ανάπτυξη της γεωθερμικής περιοχής.
Συμβολή στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης μιας χώρας, με τον περιορισμό των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αξιοποίηση των ρευστών υψηλής ενθαλπίας διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και ταξινομούνται σε συνάρτηση της αιτίας όπως τη χρήση γης, εκπομπές αερίων, τη διάθεση υγρών αποβλήτων, θόρυβο, δημιουργία μικροσεισμικότητας και καθιζήσεις. Η έκταση γης που απαιτείται για την αξιοποίηση της γεωθερμίας (π.χ. για την εγκατάσταση της μονάδας, το χώρο για τις γεωτρήσεις, τις σωληνώσεις μεταφοράς και τους δρόμους πρόσβασης) είναι γενικά μικρότερη από την έκταση της γης που απαιτούν άλλες μορφές ενέργειας (ατμοηλεκτρικοί σταθμοί άνθρακα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί κτλ.).
ΠΡΟΤΑΣΗ: Θέρμανση δημοτικών κτιρίων με αυτόν τον τρόπο

Λ. Πρότυπες στάσεις λεωφορείων με ηλιακή ενέργεια
Σκοπός του έργου είναι η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του δικτύου στάσεων αστικής συγκοινωνίας του Δήμου. Οι στάσεις αυτές θα είναι εφοδιασμένες με αυτόνομα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, φωτοβολταϊκά panels, μπαταρίες, φορτιστές και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό Α.Π.Ε. καθώς και τον μεταλλικό ιστό (πλαίσιο) της στάσης.
Κατά την διάρκεια της ημέρας η φωτοβολταϊκή συστοιχία θα μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία μέσω του ελεγκτή φόρτισης συσσωρευτή θα φορτίζει τον συσσωρευτή. Κατά την διάρκεια της νύκτας ο συσσωρευτής μέσω της μονάδας ελέγχου φωτιστικού σώματος θα τροφοδοτεί το φωτιστικό σώμα με ηλεκτρική ενέργεια.
Με το έργο αυτό, θα φωτίζονται καλύτερα τα σκοτεινά σημεία των στάσεων. Παράλληλα θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη διευκόλυνση όσων χρησιμοποιούν αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Για μεγαλύτερη οικονομία, μπορεί σε κάθε στάση να εγκατασταθεί πλήκτρο ενεργοποίησης του φωτισμού.

Μ. Αδελφοποιημένες  πόλεις
Ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ  των λαών σε θέματα πολιτισμού, κουλτούρας, κοινωνικά και οικονομικά.

Ν. Γκράφιτι
Το δικό τους μήνυμα, αποτυπωμένο με σπρέι σε τοίχο, σε χώρο του δήμου μας…
Θα μπορούν να δημιουργούν γκραφίστες που έχουν ως χόμπι τους τη λεγόμενη τέχνη του δρόμου.


Υ.Γ.:  Καθένας στον τομέα που γνωρίζει καλύτερα και αποδίδει περισσότερο.
          Με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια!



-Άγγελος Μητσόπουλος-

Δεν υπάρχουν σχόλια: