Επισκέπτες σελίδας:

Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Τι κάνει το Ctrl+F

Ένα θέμα που πήρε διαστάσεις, ήρθε τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο και ξεκίνησε από μια δημοσίευση της ιστοσελίδας New Scientist.
Αναφέρονται σε καποιο περιστατικό κατά το οποίο μια οδηγός λεωφορείου,κλήθηκε να βρει ένα συγκεκριμένο απόσπασμα κειμένου σε καποια ιστοσελίδα.
Η κοπέλα, άρχισε να κάνει scroll down αναζητώντας το συγκεκριμένο απόσπασμα στην ιστοσελίδα. Όταν την ρώτησαν γιατί δε χρησιμοποιεί τον συνδυασμό CTRL+F,απάντησε ότι δε γνωρίζει τι είναι αυτό.

Το περιστατικό κίνησε το ενδιαφέρον της Google η οποία και διεξήγαγε μια έρευνα. Τα αποτελέσματα αυτής, έδειξαν πως το 90% των χρηστών, είχαν ολοκληρωτική άγνοια και μάλιστα οι περισσότεροι, ούτε που θα μπορούσαν να φανταστούν, πως υπάρχει κάτι τέτοιο.
Αυτό φυσικά, πυροδότησε και τις αντιδράσεις, για ελλειπή διδασκαλία της πληροφορικής στα σχολεία.
Βλέπετε μιλάμε για ένα συντριπτικό ποσοστό χρηστών, όπου ανάμεσα τους υπαρχουν άνθρωποι πιο έμπειροι που και να έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη συντόμευση σε διάφορα προγράμματα (πχ: FireBug) η ακομα και στις ρυθμισεις του blog τους, αγνοούσαν την επέκταση αυτής της λειτουργίας.

Τι κάνει το Ctrl+F:

Αν είμαστε σε καποια ιστοσελίδα και ψάχνουμε κάτι, δυο επιλογές έχουμε. Η θα χρονοτριβήσουμε, ψάχνοντας μια-μια τις σελίδες αυτού του site η θα κανουμε αναζήτηση (ασχέτως αν αυτή υπάρχει διαθέσιμη η όχι στην ιστοσελίδα).
Πατώντας όμως, συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl και F (Command+F σε OSX), στο κάτω μέρος του browser μας, ανοίγει ένα πεδίο αναζήτησης.
Βάζοντας στο πεδίο του τις λέξεις από αυτό που ψάχνουμε, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται αυτόματα στη σελιδα, χρωματίζοντας μάλιστα τις συγκεκριμένες λέξεις, ώστε να τις εντοπίσουμε με μια ματιά:

-Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά δε χρειαζεται να σκρολάρετε η περιηγηθείτε στο βάθος των σελίδων.
Ένα Ctrl+F είναι αρκετό.
Σημειώστε επισης πως ανάλογα με τον browser που χρησιμοποιείτε, το κουτάκι αναζήτησης του Ctrl+F, μπορεί να παρουσιάζεται σε άλλο σημείο (πχ, επάνω δεξιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: