Επισκέπτες σελίδας:

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

«Καμπανάκι» για την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης

Σήμα κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της Γης λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εκπέμπουν μελέτες που δημοσιεύθηκαν χθες Κυριακή, εν όψει της Διάσκεψης του ΟΗΕγια το κλίμα.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και την παραγωγή τσιμέντου αυξήθηκαν κατά 2,3% το 2013 φτάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ, στο ετήσιο υψηλό των 36 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση των τάσεων από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος βαδίζει ολοταχώς για να εξαντλήσει την ποσόστωση του 1,2 δισ. τόνων για τις εκπομπές «σε περίπου 30 χρόνια» ή σε μια γενιά, σύμφωνα με το κέντρο Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα.


Σε περίπτωση υπέρβασης της ποσόστωσης εκπομπών, είναι πιθανό η θερμοκρασία της Γης να αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασίες της προ-βιομηχανικής εποχής. Σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες για το παγκόσμιο κλίμα, η Γη αντιμετωπίζει δραματικούς κινδύνους από την αύξηση του επίπεδου των θαλασσών αλλά και από θανατηφόρες ξηρασίες.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, εάν δεν αναληφθεί κάποια προληπτική δράση.
Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με 27,7% το 2013, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 14,4%
Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Nature Geoscience, η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με 27,7% το 2013, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 14,4%. Επόμενη στη σειρά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολο των 28 κρατών μελών της με 9,6% και έπεται η βιομηχανικά αναδυόμενη Ινδία με 6,6%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως ήταν ένα από τα λίγα σημεία του κόσμου όπου οι εκπομπές αερίων στην πραγματικότητα μειώθηκαν το 2013, κατά 1,8% και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρουν οι μελετητές.
«Η Κίνα εκπέμπει τώρα περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. και στη χώρα αυτή οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο είναι κατά 45% υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ξεπερνώντας ακόμα και το μέσο όρο της Ε.Ε.» δήλωσε ο Ρόμπι Άντριου μέλος του κέντρου Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα.
Τέλος η παραγωγή του τσιμέντου, η οποία μαζί με την καύση των ορυκτών καυσίμων έχουν χαρακτηρισθεί οι μεγαλύτεροι «παραγωγοί» βλαβερών εκπομπών για το περιβάλλον, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Γη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: