Επισκέπτες σελίδας:

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ζωντανεύει και πάλι η ξεχασμένη Στοά Αλιέως στην οδό Ανεξαρτησίας

Η οδός Ανεξαρτησίας στα Γιάννενα, σήμερα είναι συνώνυμη της νυχτερινής διασκέδασης, όμως πριν από μερικές δεκαετίες έσφυζε από ζωή στη διάρκεια της ημέρας, καθώς εκεί χτυπούσε η καρδιά του εμπορίου. Από τις αρκετές στοές που συναντά κανείς στο συγκεκριμένο δρόμο, οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Στοά Λούλη, τη Στοά Λιάμπεη και τη Στοά Μαραμένου. 

Λίγοι όμως γνωρίζουν την ύπαρξη της Στοάς Αλιέως, που έχει τη δική της ιστορία και στη διάρκεια των αιώνων κρύβει μέσα της,
τις δικές της ξεχωριστές μνήμες. Βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου, στη γωνία του κτιρίου που κάποτε στέγαζε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και σήμερα η χρήση της δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα της νυχτερινής διασκέδασης. 

Πήρε το όνομά της από το δημιουργό της, που ήταν μηχανικός στην πόλη και την κατασκεύασε στα τέλη της δεκαετίας του 1850. Η χρήση της ήταν καθαρά εμπορική και σε αυτή συναντούσε κανείς πολλά εργαστήρια αλλά και καταστήματα. Ένωνε την οδό Ανεξαρτησίας με την οδό Κ. Κατσάρη (κατέληγε στο πάρκο, απέναντι από το χώρο που στεγάζεται σήμερα το ΕΚΑΒ) και μέχρι πριν λίγα χρόνια, ιδιοκτήτης της ήταν ο 85χρονος σήμερα Γιαννιώτης μηχανολόγος μηχανικός, Ραφαήλ Μωϋσής, πρώην διοικητής της ΔΕΗ και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 2010, σχεδίασε το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας μας και ηγήθηκε των εθνικών διαπραγματεύσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream".

Σήμερα η Στοά,ανήκει σε νέους ιδιοκτήτες,οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τις εργασίες ανακαίνισης της.

http://epirusgate.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: