Επισκέπτες σελίδας:

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

5 κοσμοϊστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν την 15ετία!

Άλλος ένας χρόνος τελειώνει και σε λίγες μέρες, χωρίς να το έχουμε καν καταλάβει, θα μπούμε αισίως στο 2016. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι περάσαν κιόλας 15 χρόνια από τότε που μπήκαμε στο 2000. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες τραγικών καταστάσεων, που κατάφεραν να επηρεάσουν ολόκληρο τον πλανήτη προκαλώντας την παγκόσμια θλίψη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι σε όχι και τόσο ευχάριστες αναμνήσεις…

1. 9/11 (2001)

Για τη γενιά μου, εκείνη η ημέρα ήταν η πρώτη ημέρα στην A' Δημοτικού. Σαν χθες θυμάμαι πόσο χαρούμενος ήμουν που ξεκίνησε το σχολείο (ήμουν μικράκι, μωρέ) και ξαφνικά γύρω στις 16.00, καθώς έβλεπα τηλεόραση, όλα τα κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για έκτακτο δελτίο ειδήσεων. Όλα είχαν τον ίδιο τίτλο «Αεροσκάφος συντρίφτηκε στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου». Κανείς δεν μπορούσε να αποφανθεί εάν επρόκειτο για ατύχημα ή εάν συνέβαινε κάτι διαφορετικό. Δυστυχώς, οι απορίες όλων μας λύθηκαν όταν είδαμε σε ζωντανή μετάδοση μετά από 15 περίπου λεπτά, ένα δεύτερο αεροσκάφος να συντρίβεται στον Νότιο Πύργο. Τότε ήταν πλέον προφανές ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.
Πέρα από τα δύο αεροσκάφη που προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους, λόγω αεροπειρατών που κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχό τους, άλλα δύο αεροσκάφη είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες με αποτέλεσμα το ένα να πέσει στο Πεντάγωνο στις 16.37 ώρα Ελλάδος και το άλλο να συντριβεί ανοιχτά της νοτιοδυτικής Πενσυλβάνια στις 17.03 (και αυτό λόγω του ότι οι επιβάτες προσπαθούσαν να μπουν στο πιλοτήριο και έτσι οι τρομοκράτες το κατέρριψαν). Την ευθύνη αυτής της επίθεσης την ανέλαβε η Αλ Κάιντα, η οποία είχε σαν αρχηγό τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο απόηχος αυτού του τραγικού γεγονότος ήταν ο άδικος και τραγικός θάνατος, πέρα των 19 αεροπειρατών, 2973 ανθρώπων, αλλά και άλλων 24 που ακόμα μένουν αγνοούμενοι.

2. Σεισμός και τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού (2004)

Μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα, ανοίγοντας όλοι τις τηλεοράσεις βλέπαμε ένα μοναδικό και στενάχωρο θέμα να παίζει παντού… Το τσουνάμι που συνέβη στον Ινδικό Ωκεανό. Πριν όμως προκληθεί το θανατηφόρο τσουνάμι, είχε λάβει χώρα ένας σεισμός των 9.3 Ρίχτερ που χτύπησε βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανάμεσα στο νησί Σιμεουλούε και τη Σουμάτρα. Αυτός ο σεισμός αποτελεί τον τρίτο ισχυρότερο που καταγράφηκε ποτέ από σεισμογράφο. Δυστυχώς, μετά τον σεισμό όλοι γνωρίζουμε τι επακολούθησε… Ένα τσουνάμι με κύματα ύψους μέχρι 30 μέτρων, το οποίο έπληξε 15 χώρες και έφτασε μέχρι και τα παράλια της Ανατολικής Αφρικής.
Το πιο συγκλονιστικό απ' όλα είναι ότι αποτελεί το περισσότερο βιντεοσκοπημένο τσουνάμι στην ιστορία. Εκατοντάδες βίντεο τουριστών μαρτυρούν τη σκληρή πραγματικότητα που βίωσαν και τα οποία δείχνουν ανθρώπους να εξαφανίζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου κάτω από τα χειμαρρώδη νερά, που παρέσερναν τους πάντες και τα πάντα. Όλο αυτό το τραγικό συμβάν είχε σαν συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους από 230.210 έως 280.000 άτομα σε 14 διαφορετικές χώρες. Για τον λόγο αυτό, κατατάσσεται ως η 6η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην καταγεγραμμένη ιστορία.

3. Τυφώνας Κατρίνα (2005)

Ο τυφώνας Κατρίνα αποτέλεσε τον πιο πολύνεκρο και καταστροφικό τυφώνα του Ατλαντικού το 2005. Έχει υπολογιστεί ότι προκάλεσε τις ακριβότερες καταστροφές που έχουν συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ και αποτελεί τον πέμπτο πιο θανατηφόρο τυφώνα που έχει συμβεί εκεί. Αρχικά, ο πρώτος σχηματισμός του τυφώνα έγινε στις Μπαχάμες στις 23 Αυγούστου του 2005 και στην πορεία διέσχισε την Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 1. Στη συνέχεια, λόγω των ζεστών νερών του Κόλπου του Μεξικού, ενισχύθηκε ραγδαία και έφτασε στην κατηγορία 5 που αποτελεί την υψηλότερη της Κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με ταχύτητες ανέμων που έφταναν μέχρι και τα 280 χλμ/ώρα. Στις 29 Αυγούστου, έφτασε στη Λουϊζιάνα ως τυφώνας κατηγορίας 3 προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, αλλά και πλημμύρες από τη Φλόριντα μέχρι και το Τέξας.
Δυστυχώς, τη μεγαλύτερη καταστροφή την υπέστη η Νέα Ορλεάνη, αφού το 80% της πόλης πλημμύρισε λόγω της καταστροφής των αναχωμάτων που την προστάτευαν. Αυτό το φυσικό φαινόμενο οδήγησε στο να χάσουν τη ζωή τους 1833 άτομα λόγω του τυφώνα και των πλημμυρών που επακολούθησαν, ενώ το συνολικό κόστος των καταστροφών ανέρχεται στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια.

4. Σεισμός στο Νεπάλ (2015)

Άλλη μια φυσική καταστροφή που συγκλόνισε τον πλανήτη, είναι ο σεισμός που συνέβη στο Νεπάλ στις 25 Απριλίου του 2015. Ο σεισμός έλαβε χώρα στις 11.56 τοπική ώρα του Νεπάλ, ανατολικά της περιοχής Lamjun και τα Ρίχτερ του ανέρχονταν στα 7.8. Γι' αυτό και αποτελείτη χειρότερη φυσική καταστροφή στο Νεπάλ μετά τον σεισμό που είχε συμβεί το 1934. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, με ολόκληρα χωριά να έχουν καταστραφεί πλήρως. Επιπλέον, ο σεισμός οδήγησε και στην καταστροφή αρχαίων αξιοθέατων και μνημείων που είχα αναγνωριστεί από την Unesco και βρίσκονταν στην πεδιάδα του Κατμαντού.
Ο τραγικός απολογισμός του σεισμού ήταν τα 9000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και άλλα 23000 που τραυματίστηκαν. Πέρα από το Νεπάλ βέβαια, ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδα στο βουνό Έβερεστ σκοτώνοντας 19 ανθρώπους κι αποτελεί το χειρότερο συμβάν που έχει λάβει χώρα στο βουνό. Επίσης, άλλη μια μεγάλη χιονοστιβάδα προκλήθηκε στην πεδιάδα Langtang με συνέπεια 250 άτομα να θεωρούνται αγνοούμενοι. Τέλος, άλλο ένα τραγικό γεγονός αποτέλεσε και ο μετασεισμός των 7.3 Ρίχτερ που συνέβη στις 12 Μάη του 2015 και είχε ως συνέπεια, 200 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και άλλα 2500 να τραυματιστούν.

5. ISIS (2015)

Ο πόλεμος που έχει κηρύξει η ISIS με τον υπόλοιπο πλανήτη έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2014. Βέβαια, ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε με τις επιθέσεις στο Ιράκ προκειμένου να κατακτήσουν μεγάλες περιοχές και με στόχο να ρίξουν την Ιρακινή κυβέρνηση. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε επιθέσεις στη Συρία, κυρίως έχοντας ως στόχους κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις ανταρτών που τους αντιστέκονται. Σύμφωνα με τη CIA, ο στρατός που ελέγχεται από την ISIS ανέρχεται στους 31000 με την πλειονότητα των στρατιωτών να είναι από το Ιράκ και τη Συρία. Πέρα όμως από τις επιθέσεις, παγκόσμια φρίκη έχουν προκαλέσει και τα βίντεο που ανεβάζουν στο διαδίκτυο, με τον αποκεφαλισμό στρατιωτών αλλά και απλών ανθρώπων, όπως δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν πιαστεί ως αιχμάλωτοι.
Επιπλέον, σαν οργάνωση δεν έχει περιοριστεί μόνο στον πόλεμο σε Ιράκ και Συρία, όπου έχει οδηγήσει σε θάνατο χιλιάδες ανθρώπους (όπου οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άμαχοι), αλλά μετέφερε τον πόλεμο και στον υπόλοιπο πλανήτη ξεκινώντας από το Παρίσι με την επίθεση στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo, διότι οι ισλαμιστές πίστευαν ότι το περιοδικό γελοιοποιούσε τον Μωάμεθ. Αυτή η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 7. Στη συνέχεια, το επόμενο συμβάν ήταν ηοργανωμένη επίθεση στο Παρίσι στις 23 Νοεμβρίου, όπου οι τρομοκράτες επιτέθηκαν σε 4 διαφορετικά μέρη είτε ως καμικάζι είτε πυροβολώντας αθώους πολίτες, σκορπώντας έτσι το θάνατο σε 139 άτομα (με τα 89 να δολοφονούνται στο θέατρο Bataclan) και άλλους 368 τραυματίες. Τέλος, το πιο πρόσφατο συμβάν συνέβη σε ξενοδοχείο του Μάλι στις 20 Νοέμβρη, όπου οι ισλαμιστές κατάφεραν και σκότωσαν 19 ανθρώπους.
Ελπίζω με όλα αυτά τα θλιβερά και στενόχωρα γεγονότα, να μη σας μαύρισα την ψυχή χρονιάρες μέρες, αλλά τέτοια συμβάντα δεν πρέπει να περνούν στις σελίδες της ιστορίας και μετά να ξεχνιούνται από εμάς. Χρειάζεται να γίνονται σε όλους μας μάθημα, αλλά και ένα wake up call στο γεγονός ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι μια ωραία πρωία μπορεί να συμβεί ένα από αυτά στον οποιοδήποτε... Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι αισιόδοξοι και να ελπίζουμε ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: