Επισκέπτες σελίδας:

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

...μήπως έχει υποτιμηθεί η αξία του βιβλίου;


Πληθώρα συζητήσεων έχουν γίνει για τις δωρεές βιβλίων. Άλλες δημόσια και άλλες ιδιωτικά. Συγγραφείς στέλνουν τα βιβλία τους σε βιβλιοθήκες (επειδή το επιθυμούν οι ίδιοι) ώστε να διασωθούν και να προβληθούν τα πονήματά τους. Βιβλιόφιλοι "ζητούν" βιβλία υπογεγραμμένα καθώς θέλουν να κουβαλούν την σφραγίδα του συγγραφέα. Τελικά, ποιο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζει πάνω από πέντε (εξωσχολικά) βιβλία κατά τη διάρκεια της ζωής τους; Και πόσα από αυτά έχει πληρώσει για να τα αποκτήσει; Γιατί οι βιβλιοθήκες δεν αγοράζουν τα βιβλία και κατά κάποιο τρόπο απαιτούν να τα δωρίσουμε;

Σίγουρα, η αγορά ενός βιβλίου δεν σε βγάζει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό... αντιθέτως σου προσφέρει αρκετά εφόδια!


Αλλά μήπως έχει υποτιμηθεί -λίγο- η αξία του βιβλίου; Και σε αυτό συνέβαλλαν

αρκετοί παράγοντες (εκδοτικοί οίκοι, συγγραφείς, διευθυντές, πολιτικοί, πολίτες). Τι θέλω να πω;
Τα βιβλία για τους συγγραφείς είναι πολύτιμα. Είναι κόπος, είναι δουλειά. Είναι περηφάνια.
Εκτός από δόξα, χρειάζεται ανταμοιβή και δεν μιλώ (μόνο) για χρήματα.
Ποιο είναι το αντάλλαγμα;
Ποιοι ωφελούνται από τα βιβλία μας;
Ποιοι είναι δίπλα μας;
Έχω δωρίσει πολλά από τα βιβλία μου σε βιβλιοθήκες, συλλόγους, ανθρώπους, σωματεία και θα συνεχίσω να το κάνω, υπό προϋποθέσεις πλέον.
Αλλά αυτά που έχω εισπράξει και έχω συμπεράνει είναι πως αν κάποιος δεν πληρώσει κάτι (και ειδικά ένα βιβλίο) δεν το εκτιμάει και εδώ αναφέρομαι σε χρήματα!
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι φιλοχρήματος, απλώς θέλω να ζήσω αξιοπρεπώς και να κάνω αυτό που αγαπάω... να γράφω. Μήπως είναι καιρός να ξαναδούμε όλο αυτό το ζήτημα.
Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης!

-Άγγελος Μητσόπουλος-
(Ποιητής, Συγγραφέας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: