Επισκέπτες σελίδας:

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Το κάπνισμα προκαλεί το 90-95% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα

Δεν μας ενοχλεί ούτε αν καπνίσεις, ούτε πόσο θα καπνίσεις, ούτε τι θα καπνίσεις, ούτε πότε θα καπνίσεις.
Αυτό που μας επηρεάζει (και μας ενοχλεί) άμεσα είναι το που θα καπνίσεις. Αυτό είναι το ζήτημα που μας επηρεάζει άμεσα.
Αν επιλέξεις να καπνίσεις στο σπίτι σου δεν
έχουμε κανένα πρόβλημα, είναι δικαίωμα σου, αλλά μέχρι ένα σημείο γιατί όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά δεν έχεις το δικαίωμα να τα αναγκάζεις να αναπνέουν τον καπνό από το τσιγάρο.
Αλλά σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους δεν έχεις αυτό το δικαίωμα. Κι αν μιλάμε για κατάστημα εστίασης ή διασκέδασης ας επιλέξει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης τι θέλει από τα δύο. Και τα δύο δεν μπορούν να γίνουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το κάπνισμα προκαλεί το 90-95% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 40-45% των θανάτων από όλες τις μορφές καρκίνου, το 77-80% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα και το 20-25% των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από το κάπνισμα είναι 20 φορές μεγαλύτερη από το να σκοτωθεί σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Στην Ελλάδα, oι θάνατοι που αποδίδονται στο κάπνισμα πλησιάζουν τις 16,000 ανά έτος για τους άνδρες  (25.1% του συνόλου των θανάτων) και τις 6,500 για τις γυναίκες (10.4% του συνόλου των  θανάτων). Είναι φανερό ότι οι υπουργοί έχουν να ασχοληθούν με 'πιο σοβαρά πράγματα στο χώρο της υγείας από το τσιγάρο'.

_Επιμελεια: Άγγελος Μητσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: