Επισκέπτες σελίδας:

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Ἀπειρωτᾶν


Η λέξη αυτή (δωρικού τύπου) είναι αναγραμμένη σε αρχαία νομίσματα από την Ήπειρο (στην περιοχή της Δωδώνης) και σημαίνει των Ηπειρωτών. Προέρχεται από την λέξη Άπειρος, όπου το Η, αντικατέστησε το Α. Άπειρος Χώρα ονομαζόταν η ευρύτερη περιοχή της Δωδώνης Ιωαννίνων.
(Το ότι συνήθως την βλέπουμε χωρισμένη σε 2 λέξεις, έχει να κάνει με το ότι δεν χώραγε στα αρχαία νομίσματα ολόκληρη και αναγκαστικά την διαχώριζαν σε 2 κομμάτια. Τιμής ένεκεν χρησιμοποιούμε και σήμερα τον ίδιο σχηματισμό της λέξης παρόλο που δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου στο να γραφεί ενιαία.)



Ο Ταύρος είναι μία από τις δύο μορφές που προσέδιδαν στον Δία. Στην Δωδώνη ο ταύρος ήταν το ιερό ζώο και συμβολικά θυσιαζόταν στην Θεά Γαία από το 3000 π.Χ., ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της γονιμοποίησης. Επίσης το όνομα Δίας μαζί με το Ζήνα, είναι οι 2 τύποι αιτιατικής του Ζευς. Συσχετίζοντας όμως τους 2 τύπους αποκαλύπτει κανείς την πραγματική φύση του Θεού ως "ο Δίδων Ζωή" (Δίας Ζευς), πράγμα το οποίο ταιριάζει στο όνομα και την μορφή του ταύρου.


Η Βελανιδιά ή αλλιώς Φηγός ή αλλιώς Δρυς, ήταν καθ'όλη την ύπαρξη του ιερού και μαντείου της Δωδώνης, το ιερό δέντρο και μέσο επικοινωνίας με τον Δωδωναίο (πελασγικό) Δία. Φορέας της έκφρασης του Θεού ήταν κυρίως η ιερή βελανιδιά, η οποία με το θρόισμα των φύλλων της έδινε τις απαντήσεις στους θνητούς, που είχαν έλθει από παντού, να συμβουλευθούν τον αθάνατο Θεό. Σύμφωνα με τον μύθο, από την Ιερά Φηγό του Μαντείου της Δωδώνης πήρε η Θεά Αθηνά το κομμάτι ξύλου που έβαλε την πλώρη της Αργούς και είχε την ικανότητα να προφητεύει το μέλλον. Η λατρεία του Ιερού Δέντρου δεν σταματά όμως με την καταστροφή του μαντείου, αλλά συνεχίζεται από το 4ο αιώνα μ.Χ. με την Χριστιανική πίστη, όπως αποδεικνύεται από τα ερείπια της Χριστιανικής Βασιλικής του 5ου και 6ου αιώνα.


Εκτός από την ομάδα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και άλλοι φορείς της πόλης των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και της ΗΠΕΙΡΟΥ γενικότερα χρησιμοποιούν τα παραπάνω σύμβολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: