Επισκέπτες σελίδας:

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Τι σημαίνουν οι αριθμοί στην συσκευασία γάλακτος

Σε επικοινωνία που είχε το WE με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Ιωάννη Τσιάλτα ανέφερε ότι μέσα στις υποχρεώσεις που έχει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων είναι και αυτός του ελέγχου συσκευασμένου γάλακτος που επιστρέφεται στις βιομηχανίες αν αυτό δεν πωληθεί εντός της ημερομηνίας λήξης. Σύμφωνα με αυτούς τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει σε όλες τις περιπτώσεις οι επιχειρήσεις ακολουθούν τις ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τον τρόπο καταστροφής των ληγμένων προϊόντων (π.χ. να μην γίνεται στον χώρο παραγωγής).
Από την πλευρά του, ο έμπειρος πρώην επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), ενός φορέα που έχει ως αποστολή του και την ευθύνη των ελέγχων στην εγχώρια αλυσίδα γάλακτος, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που η πρώτη ύλη θα καταλήξει στη βιομηχανία, γελά και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

«Πρόκειται για τερατώδες ψεύδος. Σας διαβεβαιώνω πως όλη η διαδικασία γίνεται μόνο μια φορά. Ισχύει μόνο μία παστερίωση κάθε φορά και αυτά τα νούμερα στο κάτω μέρος της συσκευασίας είναι οι κωδικοί αριθμοί των μονάδων παραγωγής των συσκευασιών, που δεν έχουν καμία σχέση με την παστερίωση», λέει κατηγορηματικά ο κ. Πολυνίκης Φάσσας.
Ο συνομιλητής μας, που διετέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν για πολλά χρόνια στη θέση του προέδρου του ΕΛΟΓΑΚ, κάνει πάντως και μια απαραίτητη διευκρίνιση προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, λέγοντας ότι κάποιες φορές μπορεί να γίνει και προθέρμανση (ή αλλιώς θέρμισμα) της πρώτης ύλης. «Αυτό συμβαίνει όμως, μόνον όταν η εισκόμιση αφορά σε γάλα από απομακρυσμένες φάρμας, ώστε να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών και το γάλα να μεταφερθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, στο εργοστάσιο για να παστεριωθεί και να εμφιαλωθεί, πριν φθάσει στο ράφι να το πάρει ο καταναλωτής», τονίζει χαρακτηριστικά. Εξηγεί δε, πως στην περίπτωση της προθέρμανσης η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, όταν στην ήπια παστερίωση χρησιμοποιούνται θερμοκρασίες περίπου 72 βαθμών Κελσίου.
Περαιτέρω ο κ. Φάσσας θυμίζει ότι οι βιομηχανίες είναι ελεγχόμενες, όσο και ξεκάθαρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για τέτοιου είδους προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού. «Κυρίως όμως, δεν τους συμφέρει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Το ελληνικό γάλα μέσα σε 24 ώρες συλλέγεται, παστεριώνεται και βρίσκεται στα ράφια και δεν νομίζω ότι θα ρίσκαρε κανείς τη φήμη του για ένα πρόσκαιρο όφελος», αναφέρει. Όσο για το γάλα που προέρχεται από επιστροφές, σημειώνει πως εάν δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, το γάλα είναι κατάλληλο και θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί σε άλλα προϊόντα, χωρίς να προκύπτει κανένας κίνδυνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: