Επισκέπτες σελίδας:

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Μια αγιογραφία που συνδυάζεται αρμονικά με το μοντέρνο ύφος

 

Μια ιδιαίτερη αγιογραφία του Αγίου Όρους: «Η θαυματουργός επέμβασις του Αγίου Μηνά εις Ελ Αλαμέιν εν έτει 1942»

Μια αγιογραφία που συνδυάζεται αρμονικά με το μοντέρνο ύφος βρίσκεται στην περιοχή της Βίγλας, στο Ιερό Κελλί του Αγίου Μηνά κοντά στην Μονή της Μεγίστης Λαύρας, εκεί που διαμένει ο γνωστός δυναμικός ασκητής π. Ιωσήφ, που κυματίζει την Ελληνική σημαία σε κάθε πέρασμα μαχητικού αεροσκάφους από την περιοχή.

Παρουσιάζει τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Μηνά, που γιορτάζεται και τιμάται η μνήμη του από την Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε 11 Νοεμβρίου, καβάλα πάνω σε καμήλα στην κορυφή ενός καραβανιού και με την συνοδεία αγγέλων, να καταδιώκει με ορμή τα γερμανικά στρατεύματα του Ρόμμελ στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν!


Το 1942 κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υπό τον Ρόμμελ δυνάμεις του Άξονα στην Αφρική είχαν καταφέρει να παρελάσουν τόσο ώστε να είναι ορατός ο κίνδυνος να φθάσουν στην Διώρυγα του Σουέζ. Στην περιοχή του Ελ Αλαμέιν (η ονομασία της περιοχής αυτής προέρχεται από αραβική παραφθορά του ονόματος του Αγίου Μηνά), όπου βρισκόταν μια ερειπωμένη εκκλησία του αγίου και, κατά την παράδοση, και ο τάφος του, οι αντίπαλες δυνάμεις προετοιμάζονταν για την αποφασιστική σύγκρουση η οποία θα έκρινε το αν οι Σύμμαχοι θα κατάφερναν να παραμείνουν στην Αφρική. Μεταξύ των συμμαχικών στρατευμάτων βρισκόταν και ελληνική στρατιωτική δύναμη, η οποία πήρε μέρος στη μάχη. Στην Αίγυπτο, που ήταν η πατρίδα του ελληνικής καταγωγής Αγίου Μηνά, ανασυστάθηκε ο Ελληνικός Στρατός και συνέχισε τους αγώνες για την τελική απελευθέρωση της χώρας μας από την τριπλή κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων. Όταν ο Ρόμμελ, καταλαμβάνοντας την Βόρειο Αφρική, έβαλε στόχο και την Αλεξάνδρεια, δόθηκε στο Ελ Αλαμέιν η μάχη με τις συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων. Οι γερμανικές ορδές νικήθηκαν, τράπηκαν ντροπιασμένοι σε άτακτη φυγή και συνελήφθησαν άπαντες αιχμάλωτοι. Η εξέλιξη της μάχης αυτής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου.


Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένα από τα βράδια εκείνα, πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Μηνά να βγαίνει τα ερείπια του ναού του που βρισκόταν στην περιοχή που ήταν ο τάφος του Αγίου οδηγώντας ένα καραβάνι με καμήλες και να είναι περιτριγυρισμένος από αγγέλους και να μπαίνει μέσα στο στρατόπεδο των εχθρικών δυνάμεων. Η εμφάνιση αυτή υπονόμευσε καίρια το ηθικό των Γερμανών, πράγμα που συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Το αδιανόητο ήταν πως οι μηχανές των στρατιωτικών τους οχημάτων αλλά και των τανκς, σταμάτησαν να λειτουργούν για αρκετή ώρα κάνοντας του Γερμανούς κυριολεκτικά να τραπούν σε φυγή.


Η αιγυπτιακή εφημερίδα «The Egyptian Gazette» αναφέρθηκε στο γεγονός στο φύλλο της 10 Νοεμβρίου 1942. Την επόμενη μέρα, 11 Νοεμβρίου 1942 (εορτή του αγίου Μηνά), ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Χριστόφορος Β΄ γιόρτασε τον άγιο στην εκκλησία του Αγίου Σάββα και ευχαρίστησε το Θεό γι’ αυτό το θαύμα. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη νίκη, οι Σύμμαχοι πρόσφεραν το χώρο στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Η εκκλησία του αγίου Μηνά αποκαταστάθηκε από την Κοπτική Εκκλησία στις 27 Νοεμβρίου 1959. Αυτά τα γεγονότα συνέβαλαν στην αναβίωση του εορτασμού του αγίου Μηνά στην περιοχή. Το επεισόδιο βέβαια μάλλον έλαβε χώρα στη δεύτερη Μάχη του Ελ Αλαμέιν (Οκτώβριο - Νοέμβριο 1942), και όχι στην πρώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: