Επισκέπτες σελίδας:

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ (fb group)

 


💥 ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ, ΟΧΙ ΙΣΠΑΝΙΚΑ!  


🇵🇹 Επίσης σε άλλες 7-8 χώρες του κόσμου, τα Πορτογαλικά είναι επίσημη γλώσσα. 


👀 Αν σκεφτήκατε “μα γουατ δε φακ;!” τότε συνεχίστε να διαβάζετε!  (πλιζ διαβάστε το όντως, μου βγήκε η ψυχή - ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ)


ΠΑΜΕ! 


🚫 Κακά τα ψέματα, για κάποιο λόγο όλοι μας κάπως έχουμε την εντύπωση οτι η Πορτογαλία είναι το μικρό αδερφάκι της Ισπανίας ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ! #ΤιΜαςΚρύβουν


💅 Αρχικά η Πορτογαλία υπήρχε σαν κράτος ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ κι είναι μάλιστα το πιο παλιό κράτος στην Ευρώπη. 


💅💅 Όταν η Πορτογαλία έγινε κράτος, η Ισπανία όπως την ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε καν σαν ιδέα. Ήταν απλά κάποια σκόρπια βασίλεια. 


🇪🇸 Απλώς σε κάποια φάση λίγο αργότερα έγιναν ENA κράτος με την Ισπανία για 60 χρονάκια. 


🗣️ Για να καταλάβετε το impact της Πορτογαλίας, ενώ υπάρχουν μόνο 10μιση εκατομμύρια Πορτογάλοι, υπάρχουν περίπου 240 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που μιλάνε Πορτογαλικά! 


ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ, ΠΑΜΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ : 


🌊 Η Πορτογαλία είναι στη άκρη-άκρη της Ευρώπης και βλέπει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Συνορεύει μόνο με την Ισπανία, που αν δείτε το χάρτη, είναι κάπως σαν να την αγκαλιάζει.  #awww


🇬🇷 Περιέργως έχει διάφορα κοινά με την Ελλάδα : 

▪️Σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό (10.5 εκατομμύρια)

▪️Πάνω κάτω ίδια έκταση (οκ, τα 3/4 της Ελλάδας) 

▪️Εκτός απο το mainland, έχει δυο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό (Αζόρες και Μαδέϊρα λέγονται - όπως εμείς έχουμε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος κάπως) 

▪️Μεγάλο ταλέντο στη ναυτιλία 

💃🏽💥 ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ 


🍷 Είναι ο τοπ παραγωγός φελού ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (γουατ;) 

και η τοπ χώρα σε κατανάλωση θαλασσινών περ κάπιτα στην Ευρώπη. 


ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 


🗺️ Αρχικά να πούμε πως εκείνη η ακρούλα της Ευρώπης στην οποία βρίσκεται η Ισπανία κι η Πορτογαλία, λέγεται “Ιβηρική Χερσόνησος”. 


‼️Απο εκεί πέρασαν διάφοροι : Οι Κέλτες, οι Ρωμαίοι, οι Άραβες, οι Γάλλοι, διάφορα Γερμανικά φύλα.. γενικά όσο μαθαίνω ιστορία και γεωγραφία καταλαβαίνω τι ακραία μούφα είναι αυτό με την “καθαρότητα” των φυλών και πόσο δεν έχει καμία σχέση με την πορεία ή την υγεία ενός λαού ή ενός κράτους - χρειάζονται σίγουρα πράγματα που να δρουν ως “κόλλα” και κοινή αναφορά, αλλά ας είναι cultural πράγματα - ποιός χέστηκε για το dna? 


🎉 Τέλοσπαντων κάπου μέσα σε όλα αυτά, μετά απο μάχες κλπ, κάποιοι που έμεναν εκεί είπαν “hey, we want to be our own thing!” κι έφτιαξαν ένα *κράτος*. Την Πορτογαλία! 


🤝 Η Προτογαλία έγινε κράτος το 1100κάτι μ.Χ. 


📏 Απο το 1200κάτι, έχει τα ίδια σύνορα με σήμερα πάνω κάτω! ΣΥΓΚΛΟ;;; (ντάξει, με εξαίρεση κάποιες μικρές περιόδους αναταραχής μέσα στα χρόνια)


⛵ Λόγω τοποθεσίας, οι Πορτογάλοι το είχαν πάντα με τη θάλασσα κι είχαν φτιάξει κάτι ακραίες καραβάρες, χάρτες και ναυτικά όργανα.


🌲 Επίσης, επειδή το 1/3 της χώρας είναι δάση, ήταν (και είναι) φοβεροί τεχνίτες ξύλου!


🔍 Οι Πορτογάλοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν πρώτοι την φάση την εξερεύνησης του μέχρι τότε άγνωστου στους Ευρωπαίους κόσμου, μέσω θάλασσας!


⚔️ Γι’αυτό είχαν μια απο τις πιο σπουδαίες αυτοκρατορίες του κόσμου, και μάλιστα την πρώτη που είχε έδαφος ΚΑΙ στις πέντε ηπείρους! 


🇲🇴 🇨🇳 Το φοβερό είναι πως το τέλος της αυτοκρατορίας ήταν μόλις το 1999 οπου παρέδωσαν την αποικία Μακάου στην Κίνα!!  


:o Η ιστορία δεν ειναι κάτι που συνέβη κάποτε - γράφεται καθημερινά! 


:/ Καλώς ή κακώς όμως, οι Πορτογάλοι έκαναν αποικίες μόνο στα λιμάνια και δεν προχωρούσαν και πολυ προς τα μέσα, με αποτέλεσμα να χάσουν σχεδόν όλες τις αποικίες τους ή να αναγκαστούν να τις πουλήσουν στις άλλες μεγάλες δυνάμεις της εποχής. 


🇧🇷 🇦🇴 🇲🇿 Οι μόνες περιπτώσεις αποικιών τις οποίες καβάτζωσαν καλά, είναι η Βραζιλία, η Ανγκόλα κι η Μοζαμβίκη (οι δύο τελευταίες είναι χώρες της Αφρικής) 


☕Παρ’όλα αυτά έκαναν φοβερά trade deals - μάλιστα οι Πορτογάλοι είναι που έφεραν το τσάι στην Αγγλία!! 


🇬🇧 🇫🇷 Μιας και είπα Αγγλία, μια βασική διαφορά Ισπανίας-Πορτογαλίας είναι πως οι Ισπανοί ήταν πιο κοντά με τους Γάλλους, ενώ οι Πορτογάλοι με τους Άγγλους! 


<3 Μάλιστα υπάρχει μια συνθήκη φιλίας μεταξύ Αγγλίας και Πορτογαλίας απο το 1373 που ισχύει μέχρι και σήμερα, κι αν δεν κάνω λάθος είναι απο τις παλιότερες συνθήκες μεταξύ χωρών που είναι ακόμα σε ισχύ! 


ΓΙΑ ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ : 


🆗 Μην τα πολυλογώ, ψιλοπαρόμοια φάση με την Ελλάδα, απλώς λίγο πιο γερές βάσεις, δεδομένης της λίγο πιο “συνεχόμενης” ιστορίας τους απο τότε που έγιναν κράτος (εμείς είχαμε οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι πολύ πρόσφατα και κάπως μπήκε μια θλιβερή παύση στην ιστορία μας ως κράτος - μη μιλήσω για όσα έγιναν μετά, ακόμα δεν έχουμε πάρει ανάσα!) 


ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΦΑΚΤΣ : 


👏 Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη Ευρωπαικη χώρα που απαγόρευσε τη δουλεία (το 1761 - θεέ μου πόσο πρόσφατα είναι όλα!) 


👏 Κι επίσης, η πρώτη χώρα που σταμάτησε να καταδικάζει ανθρώπους σε φυλάκιση μέχρι να πεθάνουν, το 1884. 


👏 Ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ήρθαν σε επαφή με τους Ιάπωνες και τους Ινδούς! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: