Επισκέπτες σελίδας:

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Στην πλατεία του ρολογιού

 



Πού "χτυπούσε η καρδιά" των Ιωαννίνων, μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1913 ? Μα εκεί που γίνονταν όλες οι συγκεντρώσεις και οι βόλτες και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Στην πλατεία του Ρολογιού, που μετά την απελευθέρωση ονομάστηκε " Πλατεία Κωνσταντίνου του Ελευθερωτού".

Εκεί γίνονταν και οι παρελάσεις που οι επίσημοι τις παρακολουθούσαν απο εξέδρα μπροστά απο την Μεραρχία. 

Η πλατεία ήταν περιποιημένη με λιθόστρωτο και σε αυτή γίνονταν όλες οι συναντήσεις. Το ρολόϊ, μεχρι το 1925 βρίσκονταν μπροστά απο το ξενοδοχείο "Αβέρωφ" και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση. Δεξιά οι μαρμάρινες κολώνες, είναι απο το Διοικητήριο που στην συνέχεια κάηκε, για να αναγερθεί στην θέση του αργότερα το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο.



Ήταν για την εποχή του το καλύτερο ξενοδοχείο στα Γιάννινα. Εκεί έμεναν προσωπικότητες που έρχονταν στα Γιάννινα. Ενώ από το μπαλκόνι του μίλησαν όλοι οι πολιτικοί της εποχής σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο λόγος για το  "ΜΕΓΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ Ο ΑΒΕΡΩΦ", που βρίσκονταν εκεί που σήμερα είναι το μικρό παρκάκι που έχει τραπεζάκια και το ζαχαροπλαστείο «Διεθνές». Το κτίριο είχε ανεγερθεί  το 1902 και ήταν ένα διώροφο κτίριο.

Μέχρι το 1924 το ρολόϊ της πόλης βρίσκονταν μπροστά από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση.

Στο ισόγειο λειτουργούσε το εστιατόριο «Κωνσταντινούπολις» και πολλά μικρά καταστήματα, που συνέχιζαν και στο διπλανό οικόπεδο. Στον όροφο βρίσκονταν περί τα 20  δωμάτια, κοινό λουτρό  και τουαλέτα, όπως όλα τα ξενοδοχεία της εποχής. Η θέρμανση γίνονταν με ξυλόσομπες ή σόμπες με πριονίδι. Το ξενοδοχείο ανήκε στον Τουρκογιαννιώτη Ιχσάν Χαμδή  και ξεκίνησε την λειτουργία του με το όνομα «Ιχσανιέ». Ο Ιχσάν Χαμδή  παρέμεινε στα Γιάννινα και μετά την ανταλλαγή του πληθυσμού, που έγινε το 1924.

Με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913, το ξενοδοχείο άλλαξε το όνομά του και από «Ιχσανιέ», ονομάστηκε «Αβέρωφ», προς τιμή των ευεργέτη Αβέρωφ.



Με την ανέγερση νέων και πολυτελέστερων ξενοδοχείων, από  την 10ετία του ’30 και μετά, (Ακροπόλ, Βρεττάνια. Μητρόπολις, Ίλιον, Παλλάδιο κ.λ.π), το «Αβέρωφ» είχε υποβαθμιστεί αισθητά, οπότε στην 10ετία του ’50, αποφασίστηκε η κατεδάφισή του, προκειμένου στην θέση του δημιουργήθηκε ένας μικρός  χώρους πρασίνου που στη συνέχεια δέχθηκε τραπεζάκια από τα ζαχαροπλαστεία «Διεθνές». «Βυζάντιο» και αργότερα «Βρεττανια».



Πόσοι θυμηθήκατε αυτή την πλατεία? Σίγουρα όχι κάποιοι απο την εποχή της απελευθέρωσης της πόλης...Αλλά οι μετά το 19...τόσο, ίσως έχουν κάποιες παιδικές αναμνήσεις. Καιρός όμως να μάθουν και οι σημερινοί Γιαννιώτες για την πόλη τους πώς ήταν και πώς είναι σήμερα...Οι φωτογραφίες πάντα γράφουν ιστορία...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: