Επισκέπτες σελίδας:

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ω έλατο!


 🌲 Σχεδόν όλοι στην χώρα μας στολίζουμε δέντρο, και μάλιστα όχι οποιοδήποτε δέντρο αλλά το έλατο! Αυτό όμως παιδιά δεν είναι  Ελληνικό έθιμο, αλλά Γερμανικό! ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ να φτάσει σε εμάς αυτό το έθιμο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο;;


✨🤔 Λέγεται πως ο Μάρτιν Λούθερ (σημαντική προσωπικότητα απο τη Γερμανία και πατέρας του προτεσταντισμού) πριν περίπου 500 χρόνια γυρνούσε σπίτι του τα Χριστούγεννα και είδε τον νυχτερινό ουρανό με τα αστέρια να φωτίζουν σα λαμπάκια ανάμεσα απο τα κλαδιά των δέντρων στο δάσος. 


😍 Επειδή ήθελε να μοιραστεί αυτή την μαγική εικόνα με την οικογένειά του, έκοψε ένα δεντράκι και το πήγε σπίτι και το στόλισε με μικρα φωτάκια (όχι ηλεκτρικά λαμπάκια, αυτά δεν υπήρχαν μέχρι περίπου το 1900!!) 


🇩🇪 Αυτή την παράδοση την είχαν υιοθετήσει γερμανικές κοινότητες στις σημερινές ΗΠΑ που τότε ήταν ακόμη αποικία της Βρετανικής αυτοκρατορίας, και υπήρχε τιμωρία για όσους στόλιζαν δέντρο διότι το θεωρούσαν ειδωλολατρικό! 


👑 Αυτό άλλαξε όταν η βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας (που είχε Γερμανό πρίγκηπα) έβγαλε μια χριστουγεννιάτικη κάρτα που έδειχνε το ζεύγος μπροστά απο ένα χριστουγεννιάτικο στολισμένο δέντρο. 


💅 Επειδή η Βικτώρια ήταν ο ορισμός του ίνφλουενσερ εκείνη την εποχή, σιγά σιγά και στις ΗΠΑ άρχισαν να το αποδέχονται σαν τρόπο εορτασμού και μάλιστα έγινε και μόδα, η οποία εξαπλώθηκε στις χώρες που είχε επιρροή η βρετανική αυτοκρατορία (δηλαδή στο μισό πλανήτη)


👀 Λέγεται βέβαια πως το στολισμένο έλατο έχει ρίζες σε παγανιστικά έθιμα πολύ πολύ παλιότερα οπότε ίσως να προέκυψε απο αυτά στην πραγματικότητα, και η ιστορία με τον Μάρτιν Λούθερ να ναι λίγο μούφα. Τι να πω! 


!!!!!!!! Στη χώρα μας συγκεκριμένα το έφερε ο βασιλιάς Όθωνας - σε περίπτωση που δεν το θυμάστε απο την ιστορία, η πρώτος βασιλιάς του ανεξάρτητου πλέον Ελληνικού κράτους ήταν Γερμανός! λολ


🌊 Στην Ελλάδα όμως πριν έρθει η παράδοση του δέντρου, παραδοσιακά στολίζαμε καράβια, τα οποία έφτιαχνε η κάθε οικογένεια με ξύλα, πανιά, κλπ! Επειδή η θάλασσα απο τα αρχαία χρόνια έπαιζε (και παίζει) καθοριστικό ρόλο στην κουλτούρα και τη ζωή των ανθρώπων που ζούσαν στη χώρα μας, το καραβάκι ήταν ένα έθιμο για καλή τύχη που τιμούσε τους ναυτικούς (που είχε σχεδόν κάθε οικογένεια απο έναν!) 


Δεν υπάρχουν σχόλια: