Επισκέπτες σελίδας:

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Αρχαία Ελληνικά Ηπειρωτικά φύλα

ANCIENT GREEK EPIROTIC TRIBES 

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΑ

«Δ΄ ΑΛΛΑ ΦΥΛΑ

ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ, ΜΟΛΟΣΣΟΙ, ΧΑΟΝΕΣ είναι τα τρία μεγάλα ηπειρωτικά φύλα, που επικράτησαν διαδοχικά στην Ήπειρο  κι έδωσαν κάποτε τ΄όνομά τους και σ΄ολόκληρη τη χώρα. Εκτός όμως απ΄αυτά, υπήρχαν και αναφέρονται κι άλλα μικρότερα είτε τμήματα των μεγαλυτέρων , είτε αυτοτελή και ιδιαίτερα.

Ο Θεόπομπος στα μέσα του 4ου αι. π.Χ., αναφέρει δεκατέσσερα φύλα στην Ήπειρο κι απ΄αυτά ο Στράβων κατονομάζει τα έντεκα, δηλαδή:


ΧΑΟΝΕΣ

ΜΟΛΟΣΣΟΥΣ

ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ

ΚΑΣΣΩΠΑΙΟΥΣ

ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥΣ

ΑΘΑΜΑΝΕΣ

ΑΙΘΙΚΕΣ

ΤΥΜΦΑΙΟΥΣ

ΟΡΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΩΡΑΙΟΥΣ και

ΑΝΤΙΝΤΑΝΕΣ


Σ΄αυτά μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλους από διάφορες πηγές, ώστε να ξεπεράσουμε τα δεκατέσσερα φύλα του Θεοπόμπου. Και πράγματι περισσότερα θα ήταν κι ο Θεόπομπος είχε υπόψη του μόνο τα επιφανέστερα και μεγαλύτερα!

Έτσι, γνωρίζουμε  τους ΆΒΑΝΤΕΣ, που κατοικούσαν στ΄ ανατολικά της πόλης του Ωρικού, νοτιώτερα απ΄τις εκβολές του Αώου (βλ. σελ. 34). Αυτούς ο Πρόξενος, κατά τον Στέφανο τον Βυζάντιο στη λ. Χαονία, τους συγκαταλέγει ανάμεσα στους Ηπειρώτες, πράγμα που το επιβεβαιώνει και ο Παυσανίας  τοποθετώντας την Αβαντίδα  στα Κεραύνια όρη  (Ε΄22)


Γνωρίζουμε επίσης 

τους ΑΡΓΥΡΙΝΟΥΣ κοντά στα Κεραύνια,

τους ΚΕΣΤΡΙΝΟΥΣ στο νοτιώτατο τμήμα των Χαόνων, στα βόρεια του Θύαμη (Καλαμά), κοντά στην παραλία, φύλο που μια εποχή, ως το τέλος του Ε΄αι. π.Χ., ανήκε στους Χάονες και μετά στους Θεσπρωτούς

τους ΔΩΔΩΝΑΙΟΥΣ,

τους ΠΑΡΑΥΑΙΟΥΣ κι άλλα μικρότερα φύλα , όπως

τους ΑΤΕΡΑΡΓΟΥΣ που τελευταία γνωρίσαμε από επιγραφή 44 κλπ


Από τους άλλους, που αναφέραμε πιο πάνω, οι Κασσωπαίοι κατείχαν το νότιο τμήμα της Θεσπρωτίας με πρωτεύουσα την πόλη Κασσώπη, που τα ερείπιά της σώζονται κοντά στη σημερινή Καμαρίνα, βορειότερα από την Πρέβεζα.


Για τους Αμφιλοχίους κάναμε λόγο μιλώντας για για τα ΝΑ σύνορα της Ηπείρου (σελ. 9). Κοντά τους βορειότερα κατοικούσαν:  οι ΑΘΑΜΑΝΕΣ, παραπέρα οι ΑΙΘΙΚΕΣ πάνω στην Πίνδο, καθώς και οι ΤΑΛΑΡΕΣ, όπως σημειώνει ο Στράβων λέγοντας 45: «επ΄αυτή δε την Πίνδο ώκουν Τάλαρες, Μολοττικόν φύλον, των περί τον Τόμαρον απόσπασμα και Αίθικες».


Τη βορειότερη οροσειρα της Πίνδου, που διακλαδώσεις της αποτελούν ο Λάκμων, η Τύμφη και ο Λύγκος, κατείχαν οι ΤΥΜΦΑΙΟΙ και οι ΠΑΡΩΡΑΙΟΙ, από τη μια μεριά και από την άλλη του Αώου, που αντιστοιχούσαν με το σημερινό Ζαγόρι. 


Συνέχεια στα ΒΔ κατοικούσαν οι ΠΑΡΑΒΑΥΑΙΟΙ, από τη μια μεριά και από την άλλη του Αώου, που γνωρίζουμε και την ελληνική τους πόλη Ερίβοια, ενώ οι ΑΤΙΝΤΑΝΕΣ  προς τα ΒΔ  των Μολοσσών, απλώνονταν στην κοιλάδα του Δρίνου, γύρω στο σημερινό Αργυρόκαστρο και στο Τεπελένι. Οι Ατιντάνες, σύμμαχοι των Μολοσσών, είχαν πολλές πόλεις. Απ΄αυτές είναι γνωστές η Φανωτή, κοντά στο σημερινό Γαρδίκι, η Αδριανούπολις που μετονωμάστηκε σε Ιουστινιανούπολις, ίσως κοντά στο σημερινό Παλιόκαστρο. Πάρα πολλά όμως ερείπια είναι κατεσπαρμένα σ΄όλη την περιοχή και μερικά απ΄αυτά αναφέρονται πιο κάτω (σελ. 32 εξ.) Η ονομασία Δρόπολη, που δηλώνει σήμερα την κοιλάδα του Αργυροκάστρου, έχει πιθανώτατα σλαβική προέλευση (πρβλ Ντροπολιτσά).

>>>>>>>>>>>>>>>>

44,Ηπειρ. Χρον. Ι΄, 1935, σ. 261, 263

45.Θ΄12, σ. 434»

(1)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

1) «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», ΔΗΜ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ, Εκδόσεις Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, σελ. 23, 24

2) Επειδή Αλβανοί πολίτες αλλά και ιστορικοί τείνουν να αποκαλούν αυθαίρετα μερικά Ηπειρωτικά φύλα (κυρίως τους Χάονες, αλλά και τους Θεσπρωτούς και Μολοσσούς) ως Ιλλυρικά [άσχετα αν δεν θεωρείται δεδομένο πως οι Αλβανοί είναι αποκλειστικοί απόγονοι των Ιλλυριών], οι Ηπειρώτες κυρίως διαδικτυακοί φίλοι μου παρακαλούνται να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στα ονόματα των ελληνικών Ηπειρωτικών φύλων που αναφέρονται εδώ -αλλά και σε άλλες αρχαίες πηγές! 

Η μόνη φυλή που αναφέρεται ως Ηπειρωτική αλλά και Ιλλυρική είναι, νομίζω οι Ατιντάνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: