Επισκέπτες σελίδας:

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

«Ας τερματίσουμε τη φονική σπείρα της κλιμάκωσης »


 Στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριό μας στην Μομπάσα της Κένυα τον Απρίλιο του 2023, εμείς, οι γιατροί μέλη της IPPNW (Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου), συζητήσαμε τους κινδύνους και τις επικείμενες συνέπειες της τρέχουσας κρίσης στον πλανήτη μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία –αλλά όχι μόνο εκεί– έχει τεράστιο κόστος, κυρίως για τους ανθρώπους, και προκαλεί ανείπωτα δεινά. Τόσοι πολίτες και στρατιώτες και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει τη ζωή, την υγεία και τα προς το ζην. Επιπλέον, οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων έχουν ήδη μειωθεί και οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, η πείνα στην Αφρική απειλεί να αυξηθεί κατά 117% εάν ο πόλεμος δεν σταματήσει αμέσως.

■ Είναι κρίσιμο ότι υπάρχει ένας πραγματικός και αυξανόμενος κίνδυνος ο κόσμος να εισέλθει σε έναν πυρηνικό πόλεμο στο εγγύς μέλλον. Με κάθε μέρα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται. Ταυτόχρονα, η σύγκρουση για την Ταϊβάν απειλεί να κλιμακωθεί περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ενός πυρηνικού πολέμου στον οποίο θα εμπλέκονται η Κίνα και οι ΗΠΑ. Τυχόν πυρηνικός πόλεμος είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα παραμείνει περιορισμένος. Τα παιχνίδια στρατιωτικού σχεδιασμού οδηγούν τακτικά σε πλήρη κλιμάκωση και αμοιβαία εξόντωση μόλις χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

■ Η αρχή της πυρηνικής αποτροπής, ουσιαστικά αμετάβλητη από τον Ψυχρό Πόλεμο, με την αξιόπιστη απειλή της αμοιβαίας ολοκληρωτικής εξόντωσης λόγω της αποτυχίας της, απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη. Μια μόνο βόμβα μπορεί να καταστρέψει εντελώς τον αστικό πυρήνα μιας μεγάλης πόλης, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και μολυσμένους. Η χρήση πολλών πυρηνικών βομβών, όπως είναι πιθανό σε έναν πυρηνικό πόλεμο, όχι μόνο θα οδηγήσει σε πολλά εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες, αλλά θα καταστρέψει βασικές υποδομές, διαδρομές μεταφοράς, τον εφοδιασμό τροφίμων και το σύστημα υγείας. Η ανάκαμψη θα πάρει δεκαετίες.

«Εμείς οι γιατροί πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, δεν θα υπάρξει ιατρική βοήθεια. Δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε εσάς – ούτε τους εαυτούς μας!»

■ Εμείς οι γιατροί πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, δεν θα υπάρξει ιατρική βοήθεια. Δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε εσάς – ούτε τους εαυτούς μας!

■ Ενώ η χρήση ακόμη και «μόνο» 100 πυρηνικών όπλων θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και θα προκαλούσε λιμό, με έως και 2 δισεκατομμύρια θύματα, οι ανθρωπιστικές συνέπειες και οι κίνδυνοι ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου θα ήταν καταστροφικές. Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από 3.700 αναπτύξιμα πυρηνικά όπλα. Η χρήση ακόμη και ενός μέρους τους θα οδηγούσε σε κλιματική αλλαγή με συνεχή πτώση της θερμοκρασίας, άνω των 10°C κατά μέσο όρο. Τότε η ζωή δεν θα ήταν πλέον δυνατή σε μεγάλα μέρη του πλανήτη, λόγω του πυρηνικού χειμώνα.

■ Σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, αλλά μόνο ηττημένοι. Τότε τα εκατομμύρια άμεσα θύματα θα είναι οι τυχεροί, και οι ζωντανοί θα ζηλέψουν τους νεκρούς.

■ Συγκρίσιμη το πολύ με την κατάσταση του 1962 και τη δεύτερη κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του 1980, η ανθρωπότητα σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα βρει τον δρόμο της επιστροφής στις ευγενείς δεξιότητες της συμφιλίωσης, της συνεργασίας και της ενσυναίσθησης, είτε θα ακολουθήσει τις πιο σκοτεινές τάσεις της απληστίας, της εκδίκησης και της απόλυτης καταστροφικότητας.

■ Ως γιατροί, λοιπόν, απευθυνόμαστε, εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, σε αυτούς που φέρουν την ευθύνη για την επιβίωση όλων μας: τους αντιπάλους στον πόλεμο, τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τις κυβερνήσεις των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα (ιδίως τους Προέδρους Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ), τις κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ και όλων όσοι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη σύγκρουση. Απαιτούμε:

  1. Άμεση κατάπαυση του πυρός.
  2. Την άμεση αποχώρηση όλων των δυνάμεων εισβολής.
  3. Όλες οι πλευρές να απέχουν από όλα τα μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.
  4. Παραίτηση από τη χρήση πυρηνικών όπλων από όλα τα κράτη που κατέχουν πυρηνικά όπλα.
  5. Έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολυάριθμες πρωτοβουλίες και προτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για τέτοιες διαπραγματεύσεις.

■ Λόγω της βάσιμης ανησυχίας ότι η σύγκρουση για την Ταϊβάν θα μετατραπεί επίσης σε πόλεμο που απειλεί την ανθρωπότητα, το 3ο, το 4ο και το 5ο αίτημά μας ισχύουν αναλόγως και εδώ.

«Σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, αλλά μόνο ηττημένοι. Τότε τα εκατομμύρια άμεσα θύματα θα είναι οι τυχεροί, και οι ζωντανοί θα ζηλέψουν τους νεκρούς…»

■ Επιπλέον, απαιτούμε από τις πυρηνικές δυνάμεις να αρχίσουν διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη με στόχο αποτελεσματικά μέτρα για τον τερματισμό της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στο εγγύς μέλλον, και για την επίτευξη πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού, όπως πολλές έχουν δεσμευτεί να κάνουν στο άρθρο 6 της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος της πυρηνικής εξόντωσης, προτρέπουμε όλα τα κράτη –ειδικά εκείνα που μέχρι τώρα βασίζονταν στην απατηλή ασφάλεια που παρέχουν τα πυρηνικά όπλα– να προσχωρήσουν στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων.

■ Σε όλους τους ανθρώπους με δημιουργικό μυαλό και ικανότητα μετριασμού των εντάσεων, απευθύνουμε έκκληση: Ας τερματίσουμε τη φονική σπείρα της κλιμάκωσης, και ας επανέλθουμε στην ειρηνική συνύπαρξη! Αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για εμάς τους ανθρώπους να κλείσουμε το κουτί της Πανδώρας και να επιλέξουμε την κοινή επιβίωση αντί του αμοιβαίου αφανισμού.

■ Αφού ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση, πρέπει να επιστρέψουμε στους άλλους υπαρξιακούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: την κλιματική κρίση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και το συνεχιζόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Θα χρειαστούμε όλες τις ανθρώπινες δεξιότητες και αρετές για να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμη επιβίωση στον υπέροχο πλανήτη μας!

Μομπάσα, 30 Απριλίου 2023

Την έκκληση κοινοποίησε η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, γιατρός, συγγραφέας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ελληνικού κλάδου της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης διεθνούς οργάνωσης IPPNW), και αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της ICAN (Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων).

info:

  • www.ippnw.org (IPPNW: Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου)
  • ippnwgr.blogspot.com (Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, ελληνικός κλάδος της IPPNW)

Δεν υπάρχουν σχόλια: