Επισκέπτες σελίδας:

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Μιχαήλ Στέλλιος (1860 - 1934)


Ιστορικά στοιχεία για το Ελατοχώρι

Ο Μιχαήλ Στέλλιος (1860 - 1934) από το Ελατοχώρι Ιωαννίνων υπήρξε διοικητικό στέλεχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1908 εξελέγη βουλευτής Λήμνου στην Οθωμανική Βουλή.
Ο Μ. Στέλλιος γεννήθηκε γύρω στα 1860-65 στο μικρό ορεινό χωριό Τσερνέσιον του Ζαγορίου (σημερινό Ελατοχώρι της επαρχίας Δωδώνης του νομού Ιωαννίνων). Ήταν φιλομαθής και σπούδασε στην ονομαστή Ζωσιμαία Σχολή. Αρχικά εργάστηκε ως δάσκαλος σε χωριά της Ηπείρου και απέκτησε καλή φήμη. Αποτέλεσμα αυτής της φήμης ήταν να τον προσλάβει ο ελληνομαθής Αβεδίν Πασάς Ντίνου σαν δάσκαλο του μοναχογιού του Ρασήχ. Από τότε ακολουθούσε την οικογένεια του Αβεδίν, ο οποίος γύρω στο 1900 διορίστηκε Γενικός Διοικητής Αιγαίου Πελάγους.
Προωθούμενος από τον Αβεδίν, ο Μ. Στέλλιος διορίστηκε στην οθωμανική διοίκηση αρχικά μουαβίνης σαντζακίου (υποδιοικήσεως) και αργότερα βοηθός μουτεσαρίφη (νομάρχης) στη Λήμνο. Υπήρξε ο τελευταίος Έλληνας διοικητής του νησιού, αφού τον διαδέχθηκε ο Αρμένιος Οχανές Φερίτ Τεκέρ.
Το 1908 οι Νεότουρκοι προκήρυξαν εκλογές επιτρέποντας να εκπροσωπηθούν σε αυτές και οι μειονότητες. Η Λήμνος αποτέλεσε ενιαία εκλογική περιφέρεια μαζί με τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος και Άγιος Ευστράτιος και ως κατάλληλος υποψήφιος επιλέχτηκε ο Μιχαήλ Στέλλιος, ο οποίος προτάθηκε από τις δημογεροντίες των νησιών.

Η εκλογή του Μιχαήλ Στέλλιου ή "κύριου Μιχαλάκη", όπως αποκαλείται κάποιες φορές στα αρχεία υπήρξε άνετη, αφού εξασφαλίστηκε η ευμενής ανοχή των νεοτούρκων. Έτσι η Λήμνος έγινε η μία από τις έξι περιοχές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που εξέλεξαν αποκλειστικά Έλληνες βουλευτές. Οι άλλες πέντε ήταν η Λέσβος, η Χίος, η Ρόδος, η Κοζάνη και τα Γιάννενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: