Η καθημερινότητα μπορεί να είναι αποπνικτική σε βαθμό που δεν επιτρέπει έστω και τον παραμικρό χρόνο για αναλογισμό. Παρά την καθημερινή ρουτίνα που βιώνουμε και την αίσθηση του ότι όλα είναι στατικά γύρω μας, υπάρχουν κάποια πράγματα, μεγάλα και μικρά που έχουν αλλάξει ριζικά.
Προς το Καλύτερο…
Freddo (καφές): Παλαιότερα ο μόνος κρύος καφές ήταν ο frappe. Η εισαγωγή του freddo cappuccino και espresso έχουν διευρύνει τις επιλογές κρύου καφέ σε βαθμό εκτόπισης των ζεστών! Ακόμα και μήνα Ιανουάριο βλέπεις φίλους και
γνωστούς με freddo espresso στο χέρι καθημερινά. Είτε πηγαίνοντας σχολή είτε στη δουλειά ο freddoκαφές έχει γίνει μόδα. Για τους πιο στιλάτους, η κανέλα ή σοκολάτα στον cappuccino απογειώνουν το decor!
Broadband Internet: Smartphone χωρίς internet, cappuccino χωρίς αφρόγαλα, όπως λέμε και στο χωριό μου. Μπορεί ένα smartphone να έχει πολλές δυνατότητες αλλά το ευρυζωνικό δίκτυο είναι το στοιχείο που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητές του, προσθέτοντας στην καθημερινότητά μας τη δυνατότητα πλοήγησης όπου και αν βρισκόμαστε, εντός ή εκτός της πόλης.
Smartphones: Μία από τις πιο μεγάλες αλλαγές της δεκαετίας. Ένα αντικείμενο μικρότερο από τηλέφωνο των 80s μπορεί να περιέχει πλέον στην κυριολεξία κάθε είδους πληροφορία για τη ζωή μας. Έχει καθιερωθεί ως ένα πολυεργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητά μας, από την επικοινωνία και την καταγραφή σημειώσεων, μέχρι την αποτύπωση των βιομετρικών μας στοιχείων καθώς ασκούμαστε.
Social media: Πιθανόν μία επανάσταση στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Τα social media εκτός από πλατφόρμα έκθεσης των πιο πρόσφατων κατορθωμάτων μας, μας έχουν φέρει πιο κοντά (ή πιο μακριά σύμφωνα με κάποιους κοινωνιολόγους). Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για επικοινωνία και όχι μόνο. Και ποιος δεν έχει βρει έναν παλιό φίλο μέσω Facebook ή δεν έχει κάνει add την θεία από Αμερική; (…όχι απαραίτητα απ’ το Σικάγο)
Ψηφιακοί Χάρτες: Παλιά είχαμε έναν τόμο στο αυτοκίνητο για να βρούμε μία συγκεκριμένη οδό που δεν γνωρίζαμε. Τώρα, ενσωματωμένα GPS στο αυτοκίνητο μας υποδεικνύουν φωνητικά που πρέπει να στρίψουμε, σώζοντας πολύτιμο χρόνο. Μάλιστα, κάποιοι ψηφιακοί χάρτες έχουν φτάσει στο σημείο να επιτρέπουν την πλοήγηση 3D σε μεγάλο μέρος του κόσμου αναβαθμίζοντας αισθητά την κατανόηση του χάρτη της πόλης.
και προς το χειρότερο:
Περισσότερο στρες: Η οικονομική κρίση δεν έχει φέρει μόνο τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και υψηλή ανεργία, αλλά και πολύ άγχος. Όσο η ανεργία ανεβαίνει, τόσο πιο πολύ φόρτος εργασίας μένει γι’ αυτούς που έμειναν πίσω. Ανεργία και περισσότερες υποχρεώσεις, εργασιακές ή οικονομικές, ανεβάζουν το στρες στην καθημερινότητά μας χρόνο με το χρόνο, σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει ταβάνι.
Φόροι στον καφέ: Ας μιλήσουμε στερεοτυπικά! Οι Άγγλοι πίνουν τσάι και οι Γάλλοι χαλαρώνουν μετά τη δουλειά με ένα ποτήρι εκλεκτού κρασιού Καμπανίας. Οι Έλληνες όμως τον καφέ το θεωρούμε απαραίτητο ρόφημα πρωί και απόγευμα, σε στιγμές χαλάρωσης και όταν είμαστε παραγωγικοί. Γι’ αυτό άλλωστε λέμε ότι είμαστε coffee culture. Οι φόροι στον καφέ όλο και αυξάνονται κάνοντάς τον ακριβότερο χρόνο με το χρόνο. Ας ευχηθούμε να μην ανέβουν τόσο ώστε να μας αναγκάσουν να προσφύγουμε στο τσάι. Φυσικά από την άλλη υπάρχουν και οι λάτρεις του τσαγιού των οποίων η παρέα θα μεγάλωνε σε αυτή την περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου