Επισκέπτες σελίδας:

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ελληνικές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια


Του Άγγελου Μητσόπουλου

Πότε ήταν πραγματικά ανεξάρτητη, ελεύθερη και δημοκρατική η Ελλάδα;
Η δικαιοσύνη και όσοι την υπηρετούν πόσο αμερόληπτα μέμφονται;

Ένας υπάλληλος σε μια επιχείρηση, αν δουλεύει πλήρες ωράριο αμείβεται το μέγιστο με 600€, αλλά πολλές φορές και με λιγότερα. Αντίθετα ένας βουλευτής, αμείβεται με τουλάχιστον 6.000€ τον μήνα. Και μιλάτε ακόμη για ίση μεταχείριση, ίσες ευκαιρίες και διαφανή δικαιοσύνη;
Μην τρελαθούμε τελείως!

Πόσες και ποιες ελληνικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια στη Ελλάδα και κυρίως γιατί;
Επίσης, που μεταφέρθηκαν όλες αυτές οι παραγωγικές μονάδες και το μερίδιο των εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων;


Και για να σας προλάβω, δεν κάνω διαφήμιση στις πολυεθνικές, γιατί διαφημίζω μόνο ότι αξίζει και όχι ότι κάνουν οι αδίστακτοι πωλητές να φαίνεται πως αξίζει.

Οι εξής επιχειρήσεις έκλεισαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα (ενδεικτικά σας παραθέτω μία λίστα, δυστυχώς υπάρχουν αρκετές ακόμη):
1.     Softex, μετά από πυρκαγιά το 2016, αφήνοντας άνεργους 200 εργαζομένους.
2.     Ηλεκτρονική Αθηνών, το 2016, μετά από τα capital controls (έλεγχος κεφαλαίου, αφήνοντας άνεργους 200 εργαζομένους.
3.     Sprider stores, έκλεισε το 2013, αφήνοντας άνεργους 800 εργαζομένους.
4.     Ατλάνικ (super markets), έκλεισαν το 2011, αφήνοντας άνεργους 3.500 εργαζομένους.
5.     FOKAS, έκλεισε το 2013, αφήνοντας άνεργους 1.500 εργαζομένους
6.     Diana, έκλεισε το 2012 μετά από πτώχευση. Είχε εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.
7.     Καπνοβιομηχανία Γεωργιάδης, έκλεισε το 2011.
8.     Neoset, έκλεισε το 2011.
9.     ΑΓΝΟ, έκλεισε το 2014, αφήνοντας άνεργους 375 εργαζομένους
10. Ελευθερουδάκης
11. Delica, με έδρα στην Πάτρα, έκλεισε το 2013.
12. Σ.Β.Ε.Κ.Η και ΒΙ.Κ.Η. στην Ήπειρο.

Την δεκαετία του ’80 και του ’90 αρκετοί Ηπειρώτες εκτός από την Γερμανία ξενιτεύονταν και στην Κόρινθο. Κι αυτό επειδή πολλά εργοστάσια είχαν την έδρα τους εκεί.

Τι ιδιαίτερο έχει αυτή η πόλη;
Βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και σε κοντινή απόσταση την Πάτρα και το λιμάνι της.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν ελληνικές και απασχολούσαν χιλιάδες εργαζομένους.
Όμως τι έγινε στην οικονομία και κυρίως στα ποσοστά της ανεργίας μετά το λουκέτο;
Χαμός.

Ήρθαν  να καλύψουν το κενό οι «φίλοι» μας οι γερμανοί, οι σουηδοί, οι βέλγοι, οι βρετανοί και οι λοιποί.

50 βιομηχανίες έχουν σταματήσει την λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια ενώ πάνω από 1.500 επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες.

Κι αν πάμε και πιο πίσω στον χρόνο, θα δούμε μεταξύ άλλων και δύο θρυλικά καταστήματα της Αττικής να καίγονται (το πόρισμα ήταν εμπρησμός) και στην συνέχεια –αργά και βασανιστικά – να οδηγούνται σε οριστικό λουκέτο. ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος.

‘Ίσως η κομματοποίηση των πάντων να ευθύνεται για την βρώμικη δουλειά που ξεκίνησε εκείνα τα χρόνια (ακόμη και στα πανεπιστήμια μπήκανε ως φοιτητικές παρατάξεις τα κόμματα) και εδώ θα ήθελα να διαφοροποιήσω την πολιτική από τον κομματισμό.

Είμαι υπέρ της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας και του σεβασμού προς τους εργαζομένους. Αλλά όταν αυτό το κάνεις με δόλο και για συγκεκριμένους κατευθυνόμενους λόγους το κατακρίνω. Κάποιοι τύποι έπαιρναν στην πλάτη κι άλλους ανίδεους εργάτες, ώστε να παίξουν το παιχνίδι που κάποιοι για δικά τους συμφέροντα επιθυμούσαν. Με το αζημίωτο φυσικά και εις βάρος των πολλών.

Η ουσία του συνδικαλισμού είναι η διαφωνία με τα πολιτικά κόμματα και όχι η σύμπραξη μαζί τους και μάλιστα με υποχθόνιες μεθόδους. Όμως όταν ο συνδικαλισμός ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως παρακλάδι των ψηφοθηρικών πρακτικών των κομμάτων, χάθηκε και ο ουσιαστικό του ρόλος.

Εισάγουμε λεμόνια από την Αργεντινή, την στιγμή που αρκετά στρέμματα γης μένουν ανεκμετάλλευτα στην χώρα μας. Και δεν μιλάω για περιοχές που ενδεχομένως είναι το κλίμα τους ψυχρό (και δεν ευδοκιμούν τα λεμόνια), αλλά για εδάφη πρόσφορα με θερμό κλίμα. Η πολιτεία για άλλη μια φορά κάνει τα στραβά μάτια.

Η επιχειρηματικότητα δεν έχει σβήσει στην Ελλάδα. Η επιχειρηματικότητα για τους Έλληνες έχει σβήσει στην Ελλάδα… βοήθησαν ορισμένοι Εφιάλτες.


~Άγγελος Μητσόπουλος
(ποιητής – συγγραφέας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: