Ο ανθρώπινος νους και γενικά ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως θα γίνει το καλύτερο, σε μια κοινωνία και φυσικά με ποιο τρόπο θα γίνει.
Κάθε τομέας μιας κοινωνίας, πρέπει να βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο ώστε να προσφέρει στους πολίτες της, τα απαραίτητα ιδανικά και πρότυπα ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.
Σημαντικό στοιχείο για μία κοινωνία είναι η ολοκληρωμένη και σωστή μόρφωση των μελών της, καθώς το παν είναι η σωστή παιδεία για έναν άνθρωπο. Για να πετύχεις κάθε στόχο στη ζωή σου πρέπει να έχεις τις σωστές βάσεις, αυτές που θα σε οδηγήσουν με συνέπεια και ειλικρίνεια στο στόχο σου, περνώντας και ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο.
Μία χώρα αν δεν αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια υποτυπώδη μόρφωση, δεν μπορεί να πάει μπροστά ή καλύτερα θα προχωρήσει με μεγάλα κενά και λανθασμένες επιλογές.
Η μόρφωση δεν έχει όριο ηλικίας, ούτε ξεχωρίζει τον άντρα από τη γυναίκα, όλοι έχουν το δικαίωμα στην μόρφωση.
Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της, έτσι και η εποχή που ζούμε έχει να μας προβάλει αρκετές, αλλά το ζητούμενο είναι πως θα τις ξεπεράσουμε και με ποιους ανθρώπους. Η παιδεία μέσα σε μια χώρα είναι ένα καυτό ζήτημα, καθώς είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός κόσμος, μια δυνατή οικονομία και μια γενιά σπουδαίων ανθρώπων, που θα αφήσουν το πνευματικό τους οικοδόμημα σαν εφόδιο για τις επόμενες γενιές.
Γι' αυτό όλοι πρέπει να προσεγγίσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια, τον τομέα της παιδείας καθώς εκεί χτίζονται οι βάσεις του μέλλοντος.
Οι κυβερνήσεις το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξουν είναι η εκπαίδευση.
Να δημιουργήσουν ένα σύστημα μόρφωσης ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους.
Να κατασκευάσουν περισσότερα σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες.
Οι νέοι έχουν ανάγκη και για μάθηση και για διασκέδαση, όλα με μέτρο. Η διασκέδαση έχει περισσότερη αξία όταν ξέρεις για ποιο λόγο την έχεις επιλέξει, όταν φυσικά έχεις αποκτήσει την απαραίτητη μόρφωση.
Καθημερινά καταναλώνουμε αρκετά υλικά αγαθά, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν ογκώδη και ρυπογόνα απορρίμματα. Το μέτρο χρειάζεται και στην κατανάλωση, καθώς θα πρέπει να σκεφτόμαστε ορθολογικά πριν αγοράσουμε, αλλά ακόμη καλύτερη τακτική είναι να ανακυκλώνουμε όσα αντικείμενα δεν χρειαζόμαστε.
Να αγοράζετε μόνο όσα αγαθά χρειάζεστε. Η ευτυχία δεν βρίσκεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα. Με τις πράξεις σας, δείξτε το καλό παράδειγμά σας στους γύρω σας.
Όλοι έχουμε ένα μέρος στο σπίτι, όπου μπορούμε να φυτέψουμε ένα δέντρο ή κάποιο φυτό. Κι αν δεν έχουμε σίγουρα μπορούμε να βρούμε. Σκεφτείτε, αν στον χώρο όπου παρκάρουμε το αυτοκίνητο, φυτεύαμε ένα ή και περισσότερα δέντρα, πόσο πιο ωραία θα ήταν η ζωή και η γειτονιά μας!
Επίσης, σκεφτείτε αν το 2% των συναλλαγών που κάνουμε στις τράπεζες πήγαινε σε απόρους, πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας.
Μάθε ποια δικαιώματα και ποιες υποχρεώσεις έχεις απέναντι στο κράτος, ως πολίτης και προσπάθησε ειρηνικά και πολιτισμένα να διεκδικήσεις τους καθημερινούς σου αγώνες.
Πες τη γνώμη σου ήρεμα κι ωραία αλλά με τρόπο που να μπορείς να διεκδικείς το συμφέρον όλου του κόσμου. Το δίκαιο και η αλήθεια είναι πιο ισχυρά από το άδικο και το ψέμα.
Να έχεις υπομονή, γιατί η βιασύνη και η προχειρότητα δεν κάνουν καλό. Με κάθε τρόπο προσπάθησε ότι κάνεις, να το κάνεις σωστά και με τη θέλησή σου και όχι εις βάρος των άλλων. Αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου, παρά να το κάνεις βιαστικά και επιπόλαια.
Τέλος, προτείνετε στα παιδιά να διαβάσουν κάποιο βιβλίο, το οποίο θα τους δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή. Διαλέξτε τέσσερις με πέντε τίτλους βιβλίων, ώστε τα παιδιά να μπορούν να έχουν εναλλακτικές επιλογές, γιατί δεν τους αρέσει να τους επιβάλεις κάτι, χωρίς να τους αφήνεις περιθώριο ώστε να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει περισσότερο.
Κι αν θέλετε να αφήσετε ένα έργο για το άμεσο μέλλον και για τα παιδιά που θα ζουν εδώ, αύριο...
δημιουργήστε έναν αθλητικό όμιλο, έναν πολιτιστικό σύλλογο ή μία εθελοντική ομάδα στην περιοχή σας ή κάντε ότι άλλο σας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξετε τις ικανότητές σας και να εξασκήσετε το πνεύμα!
~Άγγελος Μητσόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου