Επισκέπτες σελίδας:

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Πολλά τα ερωτήματα...

Θα ξεκινήσω με ένα ερώτημα... Το οποίο δεν γνωρίζω αν έχει απαντηθεί κατά το παρελθόν. 

Γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε την ηλιακή ενέργεια;

Το ρεπορτάζ στα τοπικά Μ.Μ.Ε. λέει πως: "Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες μετά από 22 χρόνια προγραμματίζεται να γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι στη Ζίτσα Ιωαννίνων."

Και συνεχίζω... Δεν έχουν ξαναγίνει ερευνητικές γεωτρήσεις τα τελευταία εφτά χρόνια;

Ως απλός πολίτης, αναρωτιέμαι αν η φύση θα επηρεαστεί και αν αυτό που λέμε φυσικό περιβάλλον, παραμείνει ίδιο μετά από όλα αυτά. Μάλλον όχι.

Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου μοιραία διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα το τοπίο. Η εγκατάσταση λατομικών και μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων απαιτεί τη δημιουργία έργων υποδομής, δρόμων, εκσκαφών και αποθέσεων που έχουν ως συνέπεια την  υποβάθμιση της βλάστησης και του εδάφους, την αλλοίωση του ανάγλυφου, τη δημιουργία δυσμενών οικολογικών συνθηκών στις διαταρασσόμενες επιφάνειες και την πρόκληση αλλαγών στο χαρακτήρα του φυσικού τοπίου, πέρα από τις ζημίες και οχλήσεις σε περιοίκους και στον ευρύτερο χώρο.

Διαταραχές στο υδρολογικό καθεστώς. 
Μεταβολές στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, στη θέση του υδροφόρου ορίζοντα, τις υδραυλικές ιδιότητες των υδροφορέων, διαφοροποίηση της πορείας κίνησης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων, της ποιότητας και ποσότητάς τους καθώς και στις αλλαγές του ρυθμού απορρόφησης των επιφανειακών υδάτων και των οδών αποστράγγισης ή του ρυθμού και της ποσότητας έκπλυσης του εδάφους. Σύνηθες παράδειγμα η Όξινη Απορροή Μεταλλείων, που οφείλεται στην οξείδωση των θειούχων μεταλλικών ορυκτών και οδηγεί -υπό προϋποθέσεις-σε μόλυνση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, όχι μόνο στο χώρο του μεταλλείου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταβολές στη χλωρίδα, πανίδα και τα φυσικά οικοσυστήματα με σημαντικότερη τον περιορισμό, τη συρρίκνωση ή πλήρη εξαφάνιση τμημάτων βλάστησης χορτολιβαδικών ή και  δασικών εκτάσεων λόγω της χωροθέτησης των  λατομείων και την εναπόθεση των στείρων και των υποπροϊόντων τους εντός αυτών. Σπανιότερα οι επιδράσεις αφορούν την τοπική βιολογική ποικιλία στις ζώνες διατάραξης.

Κλείνοντας, θέτω άλλα δύο ερωτήματα... προβληματιστείτε, σκεφτείτε, αναζητήστε απαντήσεις.

Οι συνεχόμενες και έντονες σεισμικές δονήσεις, το φθινόπωρο του 2016 στο νομό Ιωαννίνων, έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις έρευνες που γινόταν (τότε) στο υπέδαφος για κοιτάσματα;

Και δεύτερον, αυτό που συνέβη στον ποταμό Λούρο πρόσφατα, έχει κάποια σχέση με ότι  γίνεται στο υπέδαφος του νόμου Ιωαννίνων, τα τελευταία χρόνια;

Βιβλιoγραφία:

  • Μπρόφας, Γ. 1991. Αποκατάσταση του τοπίου διαταραγμένων περιοχών από μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες. Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τ.Δ.Π. Αθήνa.
  • Μπρόφας Γ. 1987. Έρευνα για την αποκατάσταση του τοπίου στο λατομικό χώρο Πεντέλης. Δασική έρευνα, 149-186.


Επιμέλεια: Άγγελος Μητσόπουλος 



https://www.oryktosploutos.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια: