Σαράντα σχολεία έκλεισαν στην Ήπειρο το 2021, λόγω έλλειψης μαθητών. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε την ίδια
χρονιά πως οι θάνατοι (4.514) ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις (2.231). Εδώ δεν μιλάμε απλά για συρρίκνωση πληθυσμού, άλλα για μια ήδη συντελεσμένη τραγωδία της πατρίδας μας. Και τα συστημικά κανάλια ασχολούνται στα ρεπορτάζ τους με το ρεκόρ τουρισμού που θα σπάσει η… Μύκονος και η Σαντορίνη. Χάνεται η ελληνική κληρονομιά από ένα ολόκληρο γεωγραφικό διαμέρισμα και εκείνοι μετράνε τις αφίξεις από το εξωτερικό.
Με τον πληθυσμό να γερνάει συνεχώς και τους λιγοστούς νέους να μετακινούνται στα αστικά κέντρα μη έχοντας από την πολιτεία κανένα ουσιαστικό κίνητρο να μείνουν στον τόπο τους, είναι θέμα χρόνου να αφανιστεί πλήρως η ζωή από τα χωριά της Ηπείρου. Δεν γίνεται να θεωρείς τον εαυτό σου Έλληνα και να μη σπαράζει η καρδιά σου με κάτι τέτοιο.
Χάνονται πολύτιμα κομμάτια της ιστορίας μας
Μαζί με τους κατοίκους που αφανίζονται, χάνεται και ο πολιτισμός της παλιάς, της ωραίας Ελλάδας. Κόβονται οι δεσμοί με το πνεύμα των προγόνων. Τα σπίτια μένουν βουβά, πεθαίνουν οι παραδόσεις, ερημώνουν ναοί και μένουν αλειτούργητοι, σβήνεται η σύνδεση με την ιστορία του τόπου, χάνονται μνήμες και έθιμα και παρακαταθήκες ολόκληρων γενεών.
Το κράτος εγκαταλείπει όλο και περισσότερο την επαρχία, και αναγκαστικά οι περισσότεροι κλείνονται μέσα σε άψυχες και απρόσωπες πόλεις που κι εκείνες σβήνουν επιμελώς την ιστορία τους, και δεν έχουν τίποτα να σου διδάξουν, τίποτα να σου εμπνεύσουν, παρά το πώς να γίνεις «γκρίζος» πολίτης.
Την ίδια στιγμή που έχουμε αυτήν την τραγική κατάσταση, κάποιοι χαρτογιακάδες πολιτικών κομμάτων, έχουν το θράσος να μιλούν για «ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου