Επισκέπτες σελίδας:

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η Ρωσία προτείνει τεράστιο αυτοκινητόδρομο που θα τη συνδέει με την Αλάσκα

Τη δημιουργία του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου στον κόσμο πρότεινε ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηρόδρομων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, σύμφωνα με τους Siberian Times. Ο δρόμος θα διασχίζει όλη τη Ρωσία και θα τη συνδέει με υπάρχοντα οδικά δίκτυα σε Ευρώπη και Ασία.   

Το σχέδιο, που ονομάζεται Υπερευρασιατική Ζώνη Ανάπτυξης, προβλέπει έναν τεράστιο αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει τα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας με την αμερικανική πολιτεία της Αλάσκα, διασχίζοντας ένα κομμάτι στη Βερίγγειο θάλασσα, που διαχωρίζει την Ασία από τη Βόρεια Αμερική.


 Σύμφωνα με το πρότζεκτ, που αποκαλύφθηκε σε μία συνάντηση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο αυτοκινητόδρομος θα κατασκευαστεί κατά μήκος του υφιστάμενου υπερσιβηρικού σιδηρόδρομου, μαζί με ένα νέο δίκτυο τρένων και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Η απόσταση ανάμεσα στα δυτικά και ανατολικά σύνορα της Ρωσίας είναι περίπου 10.000 χιλιόμετρα. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς θα καλυφθεί το κενό ανάμεσα σε Σιβηρία και Αλάσκα (πλοίο, γέφυρα ή τούνελ), ενώ ο δρόμος πιθανότατα θα συνεχίζει στην Αλάσκα βόρεια από την πόλη Nome.   Σύμφωνα με το CNN, η Nome είναι απομονωμένη και δεν συνδέεται με το κεντρικό οδικό σύστημα της πολιτείας, που σταματάει στο Fairbanks. Υποθέτοντας ότι ένας δρόμος κατασκευάζεται προς το Nome (η ιδέα έχει μελετηθεί από την πολιτεία) ένα δυνητικό οδικό ταξίδι από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη θα κάλυπτε 20.777 χιλιόμετρα.   

Το ρωσικό σχέδιο, αν πραγματοποιηθεί ποτέ, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει «τρισεκατομμύρια δολάρια». Σύμφωνα με τον Γιακούνιν, ωστόσο, τα μεγάλα οικονομικά οφέλη μακροπρόθεσμα θα κάλυπταν την τεράστια αυτή δαπάνη. Ο Γιακούνιν, σύμφωνα με το CNN, θεωρείται φίλος του Πούτιν και σύμφωνα με κάποιες πηγές, πιθανός διάδοχός του στην προεδρία. 

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: