Επισκέπτες σελίδας:

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Μην αφήσουμε την Χιμάρα (και τις άλλες περιοχές) έρμαιο στην Χίμαιρα των ασυνείδητων...


Εκκλησία στο Αργυρόκαστρο
Το χρονολόγιο μιας προμελετημένης επιχείρησης εκφοβισμού.

Ιανουάριος 1990. Καθημερινά δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο,
περιγράφουν αιματηρές εξεγέρσεις στην Αλβανία με πρωταγωνιστές τη νεολαία και τους Βορειο-ηπειρώτες, εναντίον του στυγνού καθεστώτος Αλία: Εκτελέσεις και θάνατοι από μεσαιωνικά βασανιστήρια. Ηλεκτροφόρα σύρματα στα σύνορα της χώρας, εμποδίζουν την απόδραση.

25 Ιανουαρίου 1990: εκάδες Βορειο-ηπειρώτες φυγάδες που βρίσκονται στην Αθήνα, πραγματοποίησαν εντυπωσιακή ενέργεια: έθηκαν συμβολικά με χονδρές αλυσίδες, στα κάγκελα της αλβανικής Πρεσβείας.

Φεβρουάριος 1991. Το Αλβανικό Υπουργείο ικαιοσύνης, δεν εγκρίνει εντός ενός μηνός, όπως προέβλεπε, το Προεδρικό ιάταγμα περί πολιτικού πλουραλισμού στη χώρα, την ίδρυση της πολιτικής οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Η ΟΜΟΝΟΙΑ, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα θεωρείται ιδρυθείσα αφού δεν δόθηκε ούτε αρνητική απάντηση. Στην χώρα ως αντίπαλο δέος ιδρύεται η πολιτική οργάνωση Τσαμουριά, η ίδρυση της οποίας ανακοινώνετε επίσημα από το Αλβανικό κράτος. (η έγκριση έγινε στις 22.02.1991, ενώ σε μια εβδομάδα έληγε η προθεσμία για να υποβάλει κάθε παράταξη υποψηφιότητες βουλευτών).