Επισκέπτες σελίδας:

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Μια βόλτα στην Βόρειο Ήπειρο!

“Το άρθρο αυτό δεν έχει ούτε πολιτικό, ούτε εχθρικό, ούτε ρατσιστικό χαρακτήρα.

Είναι απλώς ένα άρθρο για όλους αυτούς τους καθημερινούς ήρωες κι όλους αυτούς
που αγαπάνε τα ταξίδια και ανοίγουν τα μάτια τους πριν ανοίξουν το στόμα τους.”



Κάποιο απόφθεγμα λέει -πάνω κάτω- πως αν δεν ταξιδέψεις και δεν γνωρίσεις άλλους πολιτισμούς, δεν θα αγαπήσεις και δεν θα μάθεις να σέβεσαι το διαφορετικό και τους ανθρώπους που ζουν μακριά -αλλά τόσο κοντά- σε σένα.

Και το διάβασμα είναι ένα ταξίδι, που σε διδάσκει και σου ανοίγει τους ορίζοντες του νου. Αλλά και πάλι αν δεν δεις με τα μάτια σου, δεν θα κατανοήσεις την κατάσταση  όποια κι αν είναι αυτή.

Θα μιλήσω ή καλύτερα θα γράψω... για τη βόλτα και τη διαμονή μου στη Βόρειο ήπειρο. Στο κομμάτι γης που είναι Ελλάδα κι αυτό προκύπτει από πολλά στοιχεία.

Άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά για τα προς το ζην, με θεμιτούς τρόπους. Υπάρχει βέβαια και η αντίπερα όχθη, όπως άλλωστε παντού και πάντα. Αλλά ας κρατήσουμε κι ας προωθήσουμε, με τον τρόπο του ο καθένας την αξιοκρατική πλευρά. Το φως. Το θετικό!

Τον σεβασμό τον κερδίζεις δύσκολα, μέσα από τις πράξεις σου και τον χάνεις πολύ εύκολα και πάλι μέσα από τις πράξεις σου. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικείται από Έλληνες χριστιανούς που μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Ποτέ δεν μου άρεσαν τα όρια και τα σύνορα, ειδικά όταν επιβάλλονται εις βάρος της δημοκρατίας. Όσοι δεν έχουν νιώσει ξένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και όσοι δεν έχουν καταπιεστεί σε θέματα παιδείας, θρησκείας, πολιτισμού κοινωνικά και εθνικά δεν μπορούν να καταλάβουν τις δυσκολίες και τα αγκάθια που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Πάντα η ιστορία γράφεται στην αρένα... ακόμη και θεατής να είσαι, δεν μπορείς να νιώσεις τον παλμό, την αγωνία και την αδρεναλίνη που νιώθει ο αγωνιζόμενος.

Οπότε αν δεν έχεις ζήσει κάτι, δεν είσαι υποχρεωμένος να το ζήσεις, αλλά ούτε το δικαίωμα έχεις να παρερμηνεύεις τα γεγονότα. Χρέος μας είναι η ανύψωση της παιδείας, το διάβασμα, η έρευνα και τα ταξίδια... του μυαλού και του σώματος.

Θα μάθεις, θα δεις και θα ζήσεις ένα μικρό (ή και μεγάλο) ποσοστό από αυτό που κάποιοι ζουν και αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Τα λόγια χωρίς πράξεις, είναι βουή. Τα ταξίδια χωρίς ανταλλαγή απόψεων και σεβασμό, είναι χάσιμο χρόνου. Και το κυριότερο η κριτική χωρίς έρευνα και αναζήτηση, είναι πλάνη. Οπότε πριν πεις κάτι, ζήσε. Πριν κάνεις κάτι, ταξίδεψε. Πριν γράψεις, διάβασε. Κι αν δεν έχεις να πεις κάτι, να σιωπάς γιατί η καλύτερη πένα είναι το μάτι υπό το πρίσμα της καρδιάς!


_Άγγελος Μητσόπουλος
(Ποιητής – Συγγραφέας)


Δεν υπάρχουν σχόλια: