Επισκέπτες σελίδας:

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Από την πόλη έρχομαι!


Αλήθεια τώρα... η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021;

Και μένουν απ' έξω τα Γιάννενα, η Καλαμάτα και η Ρόδος;

Κατ' αρχήν η Ελευσίνα δεν είναι πόλη με την ευρεία έννοια της λέξεως. Κατά τη γνώμη μου είναι προέκταση της Αθήνας. Κι αυτή η προέκταση δεν είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Αττική.



Μπορεί στην αρχαιότητα να ήταν μία σημαντική πόλη και ακόμη και σήμερα να έχει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά γενικότερα σαν πολιτιστική πρωτεύουσα τι έχει να αναδείξει;

Δεν θέλω να μειώσω, ούτε να κατακρίνω την Ελευσίνα, ούτε τους κατοίκους της, αλλά μια πόλη με 25.000 κατοίκους, σε απόσταση 20 χιλιόμετρα από τη Αθήνα, δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφια. Δεν ξέρω ποια είναι τα κριτήρια και ποιοι οι κριτές που ψήφισαν, αλλά σίγουρα δεν είναι πολιτιστικά. Μπορεί να είναι πολιτικά, οικονομικά ή οτιδήποτε άλλο!


Τη στιγμή που έχεις να δώσεις περισσότερα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στα γράμματα, στις τέχνες και είσαι μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη (καθώς τις προηγούμενες φορές είχαν επιλεχτεί οι τρεις από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας - Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) έχεις ιστορία, τεράστια αρχαιολογική κληρονομιά (Δωδώνη, Κάστρο Ιωαννίνων, Μολοσσοί) και λέγεσαι Γιάννενα (Καλαμάτα ή Ρόδος) δεν μπορείς να μένεις εκτός.


Ας το δούμε από θέμα παιδείας και εκπαίδευσης. Στα Γιάννενα υπάρχει πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Στην Καλαμάτα υπάρχει πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Στη Ρόδο υπάρχει πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Στην Ελευσίνα υπάρχει το ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (δημιούργημα του δήμου) η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε με την κατάθεση της υποψηφιότητας της πόλης για πολιτιστική πρωτεύουσα και όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα του δήμου Ελευσίνας, σκοπός είναι η εκπαίδευση των δημοτών, δηλαδή κάτι σαν σεμινάρια και όχι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.


Πόσους ευεργέτες γνωρίζετε από την Ελευσίνα, οι οποίοι βοήθησαν την Ελλάδα;

Εγώ κανέναν.

Πόσους ευεργέτες γνωρίζετε από τα Γιάννενα, οι οποίοι βοήθησαν την Ελλάδα;

Ζάππας. Αβέρωφ. Αρσάκης. Ριζάρης. Τοσίτσας. Ζωσιμάς. Καπλάνης.


Αλήθεια ποια είναι η εικόνα όταν κάποιος πηγαίνει στην Αθήνα και διέρχεται από την Ελευσίνα;

Νέφος. Έντονη μυρωδιά από τα διυλιστήρια πετρελαίου. Κανένας απολύτως σεβασμός στο περιβάλλον και στο αστικό τοπίο.


Από θέματα παράδοσης τι έχει να προβάλει η Ελευσίνα;

Αν ο πολιτισμός έχει να κάνει με την αρχαιολογία μόνο, τότε καίω το άρθρο μου. Και τα Γιάννενα να μην γινόταν και να μην είχαν τις προδιαγραφές για να γίνουν πολιτιστική πρωτεύουσα, ας γινόταν η Καλαμάτα ή η Ρόδος!



Άγγελος Μητσόπουλος

Ποιητής – Συγγραφέας

allma11@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: