«Το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο καρστικό βύθισμα της ενδοχώρας της Ηπείρου, μήκους 35 και πλάτους 3-10 χλμ., έχει μακρά και πολυσχιδή γεωλογική ιστορία. Ως μέρος του πυθμένα της Τηθύος θαλάσσης, αρχέγονης μορφής της Μεσογείου, αναδύθηκε κατά το Μειόκαινο πριν από 15 εκατ. χρόνια και έκτοτε αποτελεί χερσαίο τμήμα. Σταδιακά κάτω από την επίδραση ενδογενών (τεκτονικών) και εξωγενών δυνάμεων (κυρίως διαβρωτικού χαρακτήρα), έλαβε τη σημερινή του μορφή» αναφέρει ο κ. Κατσίκης σχετικά με το θέμα της ομιλίας του.
«Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, διαχρονικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις» ήταν το θέμα διάλεξης του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολου Κατσίκη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Φωτογραφία: Άγγελος Μητσόπουλος |
«Όπως αποδεικνύεται από τη συνεχή παρουσία του ανθρώπου στο λεκανοπέδιο από την Προϊστορική περίοδο μέχρι σήμερα και κυρίως από την εξέλιξη του πολεοδομικού συγκροτήματος των Ιωαννίνων, το φυσικό περιβάλλον του λεκανοπεδίου προσέφερε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του ανθρωπογενούς (περιβάλλοντος) και συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξή του. Σημαντική σε όλες τις φάσεις τόσο της δημιουργίας, όσο και των μεταβολών τού λεκανοπεδίου, υπήρξε η συμμετοχή των φυσικών δυνάμεων. Φαίνεται όμως ότι η σημερινή εικόνα του, όπως και της λίμνης και του ευρύτερου χώρου, αντανακλά περισσότερο την επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα παρά του φυσικού. Είναι βέβαιο μάλιστα ότι η συμμετοχή του ανθρώπου στη μελλοντική διαμόρφωση του λεκανοπεδίου θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Η προτεραιότητα αυτή του ανθρώπινου παράγοντα απέναντι στον φυσικό προσδιορίζει και το ποσοστό ευθύνης όλων μας για το μέλλον του λεκανοπεδίου και ειδικότερα της λίμνης των Ιωαννίνων» καταλήγει ο κ. Κατσίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου