Επισκέπτες σελίδας:

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Αυτός ο τόπος χρειάζεται αναζωογόνηση (άρθρο)

Ήταν το μακρινό 2009 όταν μπήκαν τα κοινωνικά δίκτυα στην καθημερινότητά μου. Έβλεπα φωτογραφίες, άρθρα και αφιερώματα για –σχεδόν- όλα τα χωριά, αλλά πουθενά για το Ελατοχώρι Ζαγορίου.

  Λίγο το πείσμα της νιότης, λίγο ο ρομαντισμός, με ώθησαν να δημιουργήσω ένα blog (ιστολόγιο) αφιερωμένο στο χωριό μου και ένα έντυπο, μικρό λεύκωμα με φωτογραφίες και πληροφορίες για το Ελατοχώρι Ζαγορίου. Μέρα την μέρα, χρόνο τον χρόνο, γινόταν όλο και πιο γνωστό αυτό το μικρό χωριό, η κουκίδα στον χάρτη της Ηπείρου.

Όμως δεν ήταν αρκετό!

 

   Ανέλαβα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελατοχωρίου σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών και με την βοήθεια των συνομήλικών μου, καταφέραμε να τον αναστήσουμε και να τον ανασυστήσουμε, με συμμετοχές σε πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Όμως δεν ήταν αρκετό!

 

    Σήμερα -μετά από αρκετά χρόνια- αυτός ο τόπος χρειάζεται αναζωογόνηση, περισσότερο από ποτέ. Όλο το Ζαγόρι, πιο πολύ το Ανατολικό (Ζαγόρι) κι ακόμη περισσότερο το Ελατοχώρι.

   Καλά τα λόγια, αλλά οι πράξεις καθορίζουν την τύχη του εκάστοτε τόπου. Οπότε έχω να κάνω μερικές προτάσεις κι όποιος θέλει τις υλοποιεί.

 Μια καλή πρακτική που συνηθίζεται σε κάποιες γωνιές του κόσμου, είναι η εξής. Ο εκάστοτε δήμαρχος, επισκέπτεται γειτονιές ή χωριά του δήμου του, μια φορά την εβδομάδα, ή τον μήνα και συνομιλεί με τους κατοίκους… όσοι και όποιοι βρίσκονται εκεί την δεδομένη στιγμή.

Πρέπει να δούμε τις προοπτικές, αλλά και τους ανθρώπους που έχει κάθε χωριό ξεχωριστά. Τι παράγει. Πως το παράγει. Πως το προωθεί.Η προτεραιότητα  θα πρέπει να  είναι το Ανατολικό Ζαγόρι, το οποίο κατά την γνώμη μου είναι το λιγότερο ανεπτυγμένο (με εξαίρεση φυσικά, την Βωβούσα).

 Ευελπιστώ να δω στο Ελατοχώρι μια σειρά έργων, τα οποία οραματίζομαι εδώ και αρκετά χρόνια.

1ον Ανάδειξη του Αγίου Νικολάου, του ναού που είχε καεί από τους γερμανούς κατακτητές.

2ον Χώρο άθλησης και αναψυχής στον ευρύτερο χώρο που βρίσκονται οι ξενώνες του χωριού.

3ον Καμπαναριό στον Άγιο Γεώργιο Ελατοχωρίου.

4ον Σήμανση των δασικών μονοπατιών.

Όσον αφορά το σύνολο του Δήμου Ζαγορίου, προτείνω να δημιουργηθεί μία ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ σε κάποιο χωριό που θα πληροί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Στα περισσότερα δημοτικά σχολεία των χωριών υπάρχουν βιβλία ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ, είναι καιρός να βρουν μια αξιαγάπητη στέγη.

Επίσης, τα δημοτικά σχολεία ίσως να μπορούσαν να μετατραπούν σε ξενώνες-καταφύγια, ώστε να διανυκτερεύουν εκεί οι ταξιδιώτες, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο.

 Επιπλέον, προτείνω την δημιουργία ενός brand name το οποίο θα είναι η ομπρέλα για προϊόντα που παράγονται και κατασκευάζονται στο Ζαγόρι. Ένα από τα πιο γνωστά φυσικά μεταλλικά νερά στην Ελλάδα, είμαι σίγουρος πως ξέρετε πως λέγεται!

 Ένα άλλο πρόβλημα, για το οποίο οφείλω να πω πως δεν γνωρίζω πολλά, είναι τα δίκτυα τηλεφωνίας και ηλεκτρισμού… τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να υπογειοποιηθούν, για αποφυγή τεχνικών προβλημάτων κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Τους καθαρισμούς δρόμων, την αποκομιδή σκουπιδιών, την αλλαγή λαμπτήρων σε δημοτικούς στύλους και τα σχετικά, τα θεωρώ αυτονόητα γι’ αυτό δεν θα τα αναλύσω.

 Ας  παραδώσουμε στην επομένη γενιά, αυτό που παραλάβαμε από την προηγούμενη…  λίγο πιο αναζωογονημένο, αν όχι σε όλους, τότε στους περισσότερους τομείς.


~Άγγελος Μητσόπουλος

(ποιητής – συγγραφέας)



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Άγγελος Μητσόπουλος γεννήθηκε και ζει στα Ιωάννινα με καταγωγή από το Ελατοχώρι Ζαγορίου.


Κατέχει πτυχίο Λογιστικής από το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Γνωρίζει αγγλικά. Τον Σεπτέμβριο του 2010 δημιούργησε (μαζί με φίλους) την εθελοντική ομάδα «Άλλη Χώρα». Στην συνέχεια, έχοντας κοινές ιδέες και αντιλήψεις εισχώρησε στην ανοιχτή ομάδα των «Paguristas», με τους οποίους μοιράστηκε τις ιδέες του και συνεργάστηκε σε δράσεις για το κοινό καλό.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωρίου.

 

Τον Μάρτιο του 2011 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ικμάδα. Επίσης, έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές (Πορτραίτα - 2013) & (88 μικρές βιτρίνες - 2020), τα δοκίμια (Μάθε ζήσε χτίσε - 2012) & (Καλοκαίρι στην ψυχή - 2015), και το διήγημα (Θέλω να πεθάνω στην Σαντορίνη - 2018).

 

Όταν έχει οίστρο, γράφει στίχους τους οποίους μελοποιεί ο μουσικός Κώστας Μαργώνης. Τα τραγούδια, ανεβαίνουν στα κανάλια τους στο Youtube. Επίσης, διάφορα ποιήματα και άρθρα που γράφει κατά καιρούς, έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες.

 

Τα ποιήματά του (Σκοτάδι, Μεσσίας άπειρος, Κορυφή, Με σημαία την Ικμάδα, Στου άδικου τη νύχτα, Μισό στρέμμα ιδεών, Μικρός κόσμος, Νέα αναρχία, Το κομπολόι ήταν από κεχριμπάρι) έχουν αποσπάσει βραβεία σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

 

 

Έχει δημιουργήσει τα  blogs:
Elatochoriioa.blogspot.com
Aggelosmitsopoulos.blogspot.com

 

 

Επικοινωνίαallma11@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: