Επισκέπτες σελίδας:

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Προεκλογική Ήπειρος (+5 Φωτογραφίες)

Άλλη μια προεκλογική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αμηχανία από το σύνολο των υποψηφίων. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο αριθμός των υποψηφίων σε κάθε παράταξη είναι αρκετά μεγάλος και οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία, είτε αφορά κάποιον δήμο, είτε την περιφέρεια. Ευτυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις τις οποίες εγώ προσωπικά και θα στηρίξω.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως για τα πολύ καυτά ζητήματα δεν έχουν πάρει θέση οι περισσότερες παρατάξεις και εδώ μιλάω για την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Δήμο Ζαγορίου. Να σημειώσω (αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) πως είχα προτάσεις και από τους τρεις φορείς της αυτοδιοίκησης, για να συμμετάσχω σε ψηφοδέλτιά τους. 

Κατά τη γνώμη, η διαχείριση των απλών θεμάτων μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε (καθαριότητα, αποκομιδή απορριμμάτων, αλλαγή λαμπτήρων κτλ) αλλά με τα πιο σημαντικά, δυστυχώς δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν όλοι. 

Παραθέτω τα πιο σημαντικά ζητήματα:

1) Ανεργία - Επιδοτήσεις σε νέους για καινούργιες μικρές επιχειρήσεις, από δήμους ή περιφέρειες απευθείας σε ενδιαφερόμενους εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

2) Πολιτισμός - καλλιτεχνικά δρώμενα, με την έννοια της καταγραφής και ανάδειξης των καλλιτεχνών σε όλες τις μορφές τέχνης και ενίσχυση αυτών. 

3) Ανακύκλωση - Ανεμογεννήτριες: Υπάρχει σχέδιο το οποίο μπορούν απλά και κατανοητά να αναλύσουν οι αρμόδιοι φορείς στους πολίτες;;;

4) Κυκλοφοριακό στην πόλη των Ιωαννίνων. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης κατά τις ώρες αιχμής; Είναι εφικτό να λύθει το πρόβλημα στη ρίζα του;

5) Ασφαλείς χώροι σχολικών κτιρίων σε ολόκληρη την Ήπερρο.

6) Αποκέντρωση με προνόμια και βοήθεια (άνοιγμα σχολείων, δημιουργία θέσεων εργασίας σε μικρά χωριά της Ηπείρου)

Δεν θα επεκταθώ σε περαιτέρω ζητήματα, καθώς αν λυθούν με υπευθυνότητα τα προαναφερθέντα, σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας που ζούμε. 

Από εκεί και πέρα έχω να παραθέσω μερικές προτάσεις και αν κάποιος ή κάποια τις κρίνει χρήσιμες, ας τις υλοποιήσει.


Προτάσεις για το Δήμο Ιωαννιτών (και την Περιφέρεια Ηπείρου)

Πράσινη πλατεία (Πλατεία Χατζή)
1. Δημιουργία ενός γλυπτού (π.χ. γιγάντιο ποδήλατο) το οποίο θα γίνει σημείο αναφοράς για την Πλατεία Χατζή και τους Αμπελόκηπους.
2. Αρκετό πράσινο (χωρίς υπόγειο πάρκινγκ) και ασφαλή παιδική χαρά με υπαίθριο γυμναστήριο.
3. Παγκάκια σε σχήμα ανοιχτού βιβλίου με αποφθέγματα Γιαννιωτών ποιητών – συγγραφέων.
4. Κήπος κρεμαστός με πολύχρωμα λουλούδια.
5. Ανοιχτό δωρεάν πάρκινγκ στον κάτω χώρο της πλατείας (προς την Ριζάρειο πολιτεία) και δημιουργία πεζογέφυρας για να επικοινωνεί η πάνω (κύρια) πλατεία με την κάτω πλατεία - πάρκινγκ.
6. Ψηφιδωτό δάπεδο όπου χρειάζεται. (Και εννοείται να παραμείνει ενεργή η Λαϊκή αγορά κάθε Τρίτη)


Μικρές ενέσεις τόνωσης στο κυκλοφοριακό χάος τις ώρες αιχμής.
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλάνο βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να υπάρχει πιο συχνή κυκλοφορία των μέσων και μείωση των τιμών, ώστε να είναι προσιτή για όλους και σε όλα τα σημεία του δήμου ώστε να μειωθεί η χρήση του αυτοκινήτου.
Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με την μείωση των τιμών στα parking της πόλης. Από τα 3€ που κοστίζει σήμερα να πέσει στα 2€ και για αυτούς που το χρησιμοποιούν όλες τις εργάσιμες μέρες του μήνα να γίνεται μια έκπτωση. Επίσης, αν συνδυάσουμε και κάποιες ημέρες την χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις μας, θα κάνουμε βήμα ώστε να γίνουν τα Γιάννενα πιο βιώσιμη πόλη και η ζωή μας πιο ευχάριστη!


Σ Ω Σ Τ Ε   Τ Ο   Ν Ε Ρ Ο
Σε συνδυασμό με την μείωση της τιμής του νερού (στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ), ιδιαίτερα χρήσιμη είναι και η χρήση μειωτήρων νερού.
Οι μειωτήρες ροής τοποθετούνται επάνω στην βρύση, είναι πρακτικά αφανείς, ενώ παράλληλα προσφέρουν εξοικονόμηση περίπου 40%.
Οι εξοικονομητές νερού γενικά, απαιτούν μια ελάχιστη πίεση 2,5 bar και δεν λειτουργούν σε εγκαταστάσεις χωρίς πίεση (π.χ. ροή βαρύτητας από ντεπόζιτο σε ταράτσα)

Αυτό το χρήσιμο εναλλακτικό εξοικονομητικό εξάρτημα, προσφέρεται σε 2 επίπεδα εξοικονόμησης, ώστε να μπορεί να επιλεγεί το ιδανικό ανάλογα με την πίεση στο δίκτυό σας. (Το 1414 είναι κατάλληλο για πιέσεις από 3,5 bar και άνω)


Διατηρητέα κτίρια

Θησαυρός ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας είναι για τα Γιάννενα τα διατηρητέα κτίρια στο κέντρο και στο παλιό κομμάτι της πόλης, που έχουν μείνει όρθια, αντιστεκόμενα στη φθορά του χρόνου, τις βόμβες των διάφορων πολέμων και φυσικά στην... επέλαση των εργολάβων!
Ωστόσο, η ιδιαίτερη αξία των περισσότερων από αυτά δεν αρκεί σήμερα για να εξασφαλίσει την επιβίωση των παλιών αυτών κτιρίων.
Με εξαίρεση λίγα διατηρητέα, που οι ιδιώτες ιδιοκτήτες τους ή οι φορείς στους οποίους ανήκουν έχουν φροντίσει για την συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίησή τους, τα περισσότερα κτίρια αυτού του είδους έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και στη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να αποτελούν μια θλιβερή εικόνα για τα σημερινά Γιάννινα.


Γκραφιτι

Δημιουργία χώρου έκφρασης των νέων, ώστε να αποτυπώνουν σε τοίχους το δικό τους μήνυμα.

Το γκραφιτι σε όλον τον κόσμο θεωρείται η τέχνη του δρόμου.



Προτάσεις για το Δήμο Ζαγορίου (και την Περιφέρεια Ηπείρου)

1)     Δημιουργία βιβλιοθήκης - πινακοθήκης στο Ζαγόρι. (Με βιβλία, φωτογραφίες και πίνακες από όλα τα σχολεία τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις σαπίζουν κυριολεκτικά!)


2)     Συσκευασία τοπικών προϊόντων με κοινό brandname. (π.χ. ΤΟπΖΑΓΟΡΙ)


3)     Φεστιβάλ ηπειρώτικης πίτας. (Κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις!)


4)     Δημιουργία εργοστασίου ξυλείας… (ίσως και κατασκευής επίπλων!) αν και εφόσον είναι εφικτό(;;;)


5)     Δημιουργία καμπαναριού στον Άγιο Γεώργιο Ελατοχωρίου και ανάδειξη του Αγίου Νικολάου Ελατοχωρίου ως μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής παράδοσης.



Υ.Γ.1: Οι προτάσεις δεν αναλύονται στο έπακρο (λόγω συντομίας του άρθρου), όποιος ή όποια επιθυμεί περαιτέρω πληροφορίες είμαι στη διάθεσή σας. 


Υ.Γ.2: Κάποιες από τις προτάσεις ενδεχομένως να συμπίπτουν με το πρόγραμμα κάποιας παράταξης. Επίσης, κάποια πρόταση να έχει ήδη υλοποιηθεί από την εν ενεργία αυτοδιοικητική αρχή που είχε προκύψει το 2019.



~Άγγελος Μητσόπουλος

(Συγγραφέας)

allma11@yahoo.gr 





Δεν υπάρχουν σχόλια: