Επισκέπτες σελίδας:

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Τα βιβλία μου - Άγγελος Μητσόπουλος

 1.📚 Ικμάδα

«Μάχη χαρακτήρων»

Τα βράδια είναι δικά μας,
για να μου λες ιστορίες,
ν’ ακούω τη φωνή της ψυχής σου.
Ζούμε μαζί για πρώτη φορά.

Είναι ένα ταξίδι μέσα σε ξεχασμένα βιβλία,
ένα τραγούδι με στίχους από τα όνειρά μας.
Απρόσμενα μου δίνεις τα φιλιά σου,
ζεσταίνεις τη μορφή μου με την ανάσα σου.
Η παγωνιά γίνεται φωτιά.
Το φωνάζω, είμαι ζωντανός…

2.📚 Μάθε ζήσε χτίσε

Η ζωή ξεκινά με όμορφες στιγμές, με αθώες σκέψεις, με όνειρα που μας γεμίζουν αγάπη και χαρά. Η ανεμελιά της παιδικής ηλικίας διώχνει μακριά κάθε στενάχωρη σκέψη. Ο καιρός όμως περνάει γρήγορα, πολύ γρήγορα, και, πριν το καταλάβουμε, χάνεται μαζί και η αθωότητα και ο ενθουσιασμός μας. Οι ωραίες στιγμές, όμοια με πουλιά, αποδημούν σε ένα πιο ασφαλές μέρος.

Και μεταβαίνουμε σε έναν άλλον κόσμο, πιο σκληρό, με λιγότερο συναίσθημα, και περισσότερη καχυποψία και ανασφάλεια. Αναπτύσσουμε άμυνες, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και καταλήγουμε να νιώθουμε μόνοι μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, γεμάτοι φόβο και απόγνωση.

Ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί σε κάθε μας κίνηση και πράξη, αλλά και σε κάθε λέξη που λέμε. Η αποφυγή των ίδιων λαθών οφείλει να είναι πρωταρχικός κανόνας της ζωής, ώστε να μην πέφτουμε ξανά και ξανά στις ίδιες παγίδες. Αν επαναλαμβάνουμε συνειδητά ένα λάθος, τότε προκαλούμε την τύχη μας.

Ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Για το λόγο αυτόν, πρωταρχικό ρόλο στη σφυρηλάτηση μιας υγιούς προσωπικότητας διαδραματίζει η σωστή διαπαιδαγώγηση. Για να ολοκληρωθείς ως άνθρωπος και να επιτύχεις στη ζωή σου, πρέπει να έχεις τις σωστές βάσεις, αυτές που θα σε οδηγήσουν με συνέπεια και ειλικρίνεια στο στόχο σου, προσπερνώντας κάθε εμπόδιο. Τα χρόνια κυλάνε και φεύγουν, γι’ αυτό προσπαθώ κάθε μέρα να ζω την κάθε στιγμή, όσο πιο έντονα και δημιουργικά μπορώ… Κάνω τα πράγματα αυτά που μου αρέσουν και με γεμίζουν θετική ενέργεια. Όλα τα υπόλοιπα, δεν με αφορούν και δεν τα σκέφτομαι.
Η ζωή είναι καράβι, μπες και ταξίδεψε.


3.📚 Πορτραίτα

«Ritratti»
Θα φύγω. Μέσα σ ένα σύννεφο.
Να ταξιδέψω σε ξεχασμένη ατραπό.
Μαζί μου θα πάρω τις φιλοδοξίες.
Και τα εφόδια που κατέκτησε
η καρδιά μου.

Δεν θα γυρίσω το κεφάλι
να αντικρίσω το πίσω μου κενό.
Θα καλύψω τη διαδρομή με στιχάκια.
Κάτι θα χάσω. Κάτι θα κερδίσω.
Αλλά θα ξεχάσω τον πόνο.
Στην ουσία δεν υπάρχει.
Αλλά κάποιες αλήτισσες στιγμές
τον δημιουργούν.

Το ταξίδι αναζωογονεί την ψυχή.
Αδειάζει το βάρος του μυαλού.
Προσθέτει έντονα ηλιοβασιλέματα.
Αντικαθιστά ξεθωριασμένα πορτραίτα -ritratti-,
με παραδεισένια τοπία.
Η διαδρομή δεν τελειώνει ποτέ.


4. 📚 Καλοκαίρι στην ψυχή

Δεν χρειάζεται να φωνάξεις
σε κάποιον, για να σε ακούσει.
Απλώς να τον κοιτάξεις στα μάτια
και να του χαμογελάσεις.
Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται,
όσο κι αν το αποφεύγουμε, πιάνει.
Κανένας δεν έχει να χωρίσει
τίποτα με κανέναν, μόνο να ενώσει.



5.📚 Θέλω να πεθάνω στην Σαντορίνη

Ανεργία διαρκείας, ανεκπλήρωτα όνειρα και μία περίεργη αυτοκτονία συνθέτουν το αθέατο σκηνικό, της κρίσης. Κάποια πανάρχαια ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί, απλά δίνουμε μία εξήγηση για να ικανοποιήσουμε το υπέρμετρο εγώ μας. Και κάποια άλλα ερωτήματα δεν έχουν καμία σημασία ακόμη κι αν απαντηθούν.

“Αλήθεια, αυτό το συγχαρητήρια που λένε στους αρραβώνες, είναι συνώνυμο ή αντώνυμο του συλλυπητήρια;” Πρωταγωνιστής είναι ο Τώνης, ένας ονειροπόλος τριαντάρης που δεν πουλάει τα όνειρά του με όποιο κόστος κι αν αυτό συνεπάγεται. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την αδικία στην κοινωνία και την αγωνία για δημιουργία. Μοναδικό του όπλο, το πινέλο. Για πόσο όμως; Συμπρωταγωνίστριά του είναι η Άντρια. Μία ευφυής γυναίκα είκοσι επτά ετών, η οποία ακόμη και στη βαθιά κρίση ανακαλύπτει τρόπους, ώστε να έχει μια αξιοπρεπή ζωή.


6.📚 88 μικρές βιτρίνες

Μικρά ποιήματα, μικρές φράσεις.
Μεγάλα νοήματα, μεγάλες εκφάνσεις.
88 μικρά ποιήματα αποφθεγματικού χαρακτήρα.
Βιτρίνες της καθημερινότητας, 
που αποκρυσταλλώνονται σε στίχους και φράσεις.


7.📚 Ανήλιαγα σοκάκια

Ερµής Βυζάντιος. Παππούς και εγγονός. Κι ανάµεσά τους τρεις γενιές που περπατάνε µε διαφορετικά παπούτσια σε εκ διαµέτρου αντίθετες εποχές. Στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση κι αξιοπρέπεια, οι ζωές των ηρώων ταλαντεύονται ανάµεσα στην παράδοση και την εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: