Επισκέπτες σελίδας:

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

"Η μάθηση συντελείται όταν κάποιος θέλει να μάθει, όχι όταν κάποιος θέλει να διδάξει."

Το κυρίαρχο θέμα της εποχής μας είναι ο ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΣ. Εάν τα πράγματα είναι άσχημα και επιθυμείς να αλλάξεις τον κόσμο, είναι πολύ δύσκολο να βάλεις ανθρώπους να συνεργαστούν σε μια συλλογική δράση. Και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε κολλήσει σε αυτόν τον «υπερ-κανονικό» κόσμο. Γνωρίζουμε ότι όλα είναι λίγο περίεργα. Ξέρουμε ότι όλα είναι λίγο ψεύτικα. Αλλά κανείς δεν έχει κάποιο άλλο όραμα ως εναλλακτική.

~Adam Curtis

 


Ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα έθιμα, όλα τα κοινωνικά-οικονομικά συστήματα εξαρτώνται από τους φυσικούς πόρους, όπως ο καθαρός αέρας, το νερό και η καλλιεργήσιμη γη, καθώς και από την απαραίτητη τεχνολογία.

Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία και θα μπορούσαν να παράγουν τροφή, ρουχισμό, κατοικία και ιατρική περίθαλψη, να παρέχουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα και ανανεώσιμη ενέργεια που δεν μολύνει.

Την διαχείριση και την διανομή των πόρων την ονομάζουμε οικονομία.

Αναρωτιέμαι πόσα χρόνια ή αιώνες θα περάσουν για να καταλάβει ο άνθρωπος, ότι αυτό που χρειάζεται να αλλάξει ριζικά στις κοινωνίες του, είναι το οικονομικό σύστημα και όχι τους πολιτικούς και άλλους σωτήρες.



Ο Ρότζερ Σάνκ θεωρείται το τρομερό παιδί της σύγχρονης παιδαγωγικής, υποστηρίζοντας ότι οι σημερινές εκπαιδευτικές πλατφόρμες είναι άχρηστες και ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα πρακτική και χρήσιμη.

Ο μαθηματικός αυτός και διδάκτωρ γλωσσολογίας υπεραμύνεται ενός νέου εκπαιδευτικού συστήματος, στο οποίο θα εννοείται ότι «η μάθηση συντελείται όταν κάποιος θέλει να μάθει, όχι όταν κάποιος θέλει να διδάξει».

Εξηγεί ότι υπάρχει άβυσσος ανάμεσα στην φυσική μάθηση και σε αυτή που προσφέρουν τα κέντρα εκπαίδευσης, αφού η πραγματική μάθηση δίνεται  δια της διαδικασίας της δοκιμής και της πλάνης – κάθε παιδί κι ένας μικρός επιστήμονας.

Μαθαίνουμε να καβαλάμε το ποδήλατο πέφτοντας από αυτό, όχι διαβάζοντας και απομνημονεύοντας σχετικά εγχειρίδια.

(85 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΙΝΣΤΑΙΝ)

 

 

Εάν βλέπετε πως είστε με το μέρος της πλειοψηφίας, αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει ν’ αλλάξει.

~Mark Twain

 

 

Η μάζα μισεί όποιον θέλει να είναι «άτομο», όποιον θέλει να ακολουθήσει ένα δικό του ιδιαίτερο μονοπάτι, ένα στυλ ζωής. Οι μάζες θέλουν να είσαι απλά ένας από αυτούς, να μείνεις εκεί που είναι για να μην εξελιχθείς. Θεωρούν τρελό οποιονδήποτε δεν ανήκει στην συλλογική τρέλα, οποιονδήποτε ξεφεύγει από αυτήν. Αλλά αυτή η τρέλα είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαγνιστείς και να δημιουργήσεις.

 


Όσο πιο απαίδευτο το μυαλό, τόσο πιο κλειστό το μάτι.

~Άγγελος Μητσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: