Επισκέπτες σελίδας:

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

"Απ' το Τσερνέσι στο Ελατοχώρι" - Άγγελος Μητσόπουλος

Απ' το Τσερνέσι (παλιά ονομασία του χωριού) στο Ελατοχώρι, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός βιβλίου για το μικρό χωριό στους πρόποδες της Πίνδου, αλλά είναι ο τίτλος ενός άρθρου. Ακολουθούν διάφορες πληροφορίες, γνωστές και άγνωστες. 

Στα χρόνια της Γερμνικής κατοχής 1941-44 το Ελατοχώρι (Ζαγορίου) είχε την ίδια τύχη με τ’ άλλα χωριά του Ζαγορίου. Το ρήμαξε η φωτιά των Γερμανών κατακτητών τον Οκτώβρη του 1943. Κάηκαν 98 από τα ωραία πέτρινα σπίτια που με τις πέτρινες στέγες και μαζί η εκκλησία και το σχολείο του χωριού.

Χτίστηκαν αρκετά σπίτια στα μετέπειτα χρόνια, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν ν’ αλλοιώσουν το χρώμα της συμφοράς, που μόνο η πυκνή βλάστηση και το νέο σχολείο, δωρεά της Οικογένειας Παπαγιάννη, κατάφεραν να απαλύνουν.

Ελάχιστοι γνωρίζουν, ότι στις πλαγιές της Τσούκα Τζίνα υπάρχει το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ismail beis κατά πολλούς Φεζοδερβέναγας. Επίσης υπάρχει μια πηγή που αναβλύζει μέσα από τη γη, ακριβώς δίπλα από το σημείο του φονικού.

Ένα άλλο αφήγημα που δεν είναι ευρέως γνωστό, αναφέρει ότι σε μερικά χωριά του Ζαγορίου τον 16ο αιώνα, μεταξύ αυτών και το Ελατοχωρίου (Ζαγορίου), καλλιεργήθηκαν οι πρώτες καλλιέργειες της κάνναβης για ιατρικούς και κατασκευαστικούς λόγους!


Επιμέλεια: Άγγελος Μητσόπουλος


ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ΖΑΓΟΡΙΟΥ



Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΤΗΝ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
  

ΙΕΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
(Δεκαετία του '50)

Δεν υπάρχουν σχόλια: